14.3.06

OP!


Sattusin üle hulga aja taas vaatama kultuurisaadet «OP!» Õnneks pääsesin ma seekord arhitektuurist ja videokunstist, aga saasta jagus sellegipoolest...

Kõigepealt oli pikk lõik miskist uuest eesti filmist, mida ma ilmselt vaatama ei lähe. Ei meeldi mulle sellised jaburad lõustad ning pseudolahedad interjöörid ja situatsioonid. Tundub, et film ise on ka jama, sest kõikvõimalikud analüütikud saates muudkui vabandasid.

Siis järgnes mingi videonupp miskist uuest söögikohast.

Sise- ja väliskujundusest küll pääsesin, aga moest mitte. Miski moekunstnik näitas oma (rahvuslikku) kollektsiooni ja ajas kõrvale suht umbset juttu, mis ajuti lauslollustesse laskus... pean silmas seisukohavõttu naiste puusade teemal. Tekkis küsimus, et kas poiss on pede või lihtsalt moekunstnik?

Saadet vaatasin tegelikult Kultuurkapitali kirjanduspreemiate pärast. Tahtsin näha, et mida on neil oma lolli otsuse õigustuseks öelda. Kahjuks ei rääkinud asjast žürii, vaid hoopis Kaus ja Veidemann. Fakt on igatahes see, et taas kannatas proosa luule pärast, oleks veel mõni väärikas isik luuleauhinna saanud, aga see kirjandusjõmm Jürgen Rooste. Jääme ootama, et millal jäetakse luuleauhind välja andmata ning selle asemel pärjatakse plaaniväliselt kahte proosaraamatut. Aga ennem saab vist surnu persest peeru kätte? (Lisalugemiseks: «Kultuurkapital andis luulepreemiad Kristiina Ehinile ja Jürgen Roostele»)

Saate lõpetas Indrek Tarandi järelhüüe EW presidendile, mis oli ka saate ainuke normaalne osa.

Püüan edaspidi kultuurisaadet «OP!» taas mitte vaadata, sest selline kultuur sunnib kirvest haarama...

Taustaks: Phillip Boa & The Voodooclub «Enjoy The Silence»

5 comments:

Anonymous said...

ja teated jyrka sapitusest on tugevasti liialdatud...

Ulmeguru said...

Kus sa sellega... paned riigitelevisiooni prime timei ajal mängima ning juba sapp keebki üle ääre... riik ja tema institutsioonid süüdi...

Krafinna said...

Mulle nii meeldis moekunstniku lause: naisel on niigi paksud puusad, kui küsimuses oli puusade rõhutamine või mitterõhutamine.
Sama hästi võiks siis naismoekunstnik avalikult telekas öelda: meestel ripub ju midagi jalge vahel ja halb on seepärast riideid sättida.

Ulmeguru said...

... või siis süüdistada naisi, et miks neil rinnad on...

kivisildnik said...

...või süüdistada kultuuribürokraati et tal puudub aju...
ma ei vaata opi enam ammu, saate poliitika on rääkida ainult väärtkultuurist aga plämiseva pool tundi murutarist või mõnest dementset muusikalist, meelelahutus ja disain ajavad mind öökima