13.12.05

Star Wreck: In the Pirkinning (2005)




Vaatasin siis ka ära soomlaste panuse ulmefilmindusse.

Mõnus oli! Loomulikult on «Star Wreck: In the Pirkinning» amatöörfilmile omaselt täis lohisevaid ja tüütuid stseene, kehva näitlejatööd jne. Aga paljud filmid, mida vaatajale tema oma raha eest kinos, laenutuses ja poes pähe määritakse, sisaldavad ju kõike sedasama. Soomlaste filmile pole formaalselt põhjust etteheiteid teha: inimestel on hobi, millele nad oma raha ja aega kulutavad ning publikul on vaba valik seda vaadata või mitte vaadata.

Positiivse poole pealt tuleks mainida suurepärast eriefektide taset... eriti kui mõelda, et need on praktiliselt kodus ja põlve otsas tehtud. Näitlejad olid kindlasti paremad, kui amatöörfilmilt ootaks... eriti väärib mainimist Janos Honkonen, kes oli nii Sergei Fukov (pildil) kui ka Festerbester.

Filmist ei pea pikalt rääkima, sest filmi kodulehelt saab iga soovija selle endale tasuta allalaadida või siis vähemasti pilte vaadata ja asjast juurde lugeda. Filmist siinmail juba palju juttu olnud... näiteks meenub kohe lugu «Soomlaste internetifilmi on alla laetud üle 2 miljoni korra» ajalehes «Eesti Päevaleht». Ka ajakiri «[digi]» pani selle ühele oma numbriga kaasasolevale plaadile... mul on see eksemplar kodus olemas, aga kuna ma põhimõtteliselt arvutist filme ei vaata, siis...

Positiivne kogemus selle filmiga näitab, et ka sellises olematus riigis nagu Eesti oleks võimalik teha korralikku tehnoloogilist ulmefilmi... vajalik vaid ajude ja tahtmise olemasolu. Tundub, et mõlemad komponendid kohalikus filmiilmas puuduvad ning raha jagub vaid kultuurisaasta ja sigade malevate peale.

Lõpetuseks hüüaks täiest kõrist: «Fuuuuukoov!»

Taustaks: HIM «Wicked Game»

No comments: