3.3.07

Wõrgupood autori ja kirjastuse vastu


Kivisildnik kirjutas oma blogis, et uus raamat on vähemasti wõrgupoodides saadaval. Kammisin ka siis huvi pärast kõik kolm kohalikku wõrgupoodi läbi ning leidsin, et on küll! Samas märkasin hulga kummalisemat tõsiasja. Mitte üheski wõrgupoes polnud autori nimi õigesti kirjutatud ja kaks andsid ka veel vale kirjastuse. Apollo ja Rahva Raamat eksisid mõlemas punktis ning Raamatukoi kirjutas vaid autori nime valesti. Tõesti tahaks näha, et kuskohas on raamatus autori eesnimeks Sven ja kuskohas on kirjastuseks «Elmatar»?

Taustaks: Winny Puhh «Head ööd»

5 comments:

Anonymous said...

Mitte ainult võrgupoodides. Tartus Kaubamaja "Apollos" oli juba üleeile samuti.

Kristjan Rätsep

Ulmeguru said...

Olen täheldanud, et kui wõrgu-Apollos on, siis on ka neis maapealsetes ja -alustes...

kivisildnik said...

elmatar tuleb ühisest levisüsteemist, 2 poega klaarisin ära, 3. ei kontakteeru meilitsi; nime asjus tuleb aga veel tublisti kirjaoskust edendada

Ulmeguru said...

Ma tean, et «Elmatar» levitab... kuid need vead näitavad, et raamatuid sisestatakse wõrgupoes saatedokumentide järgi...

Anonymous said...

Ulmeguru, Sa pead oma deduktsiooni pisut kobestama ;) See tuleb siiski hoopis sellest, et veebipood tahab oma külastajatele võimalikult kiiresti rõõmsat uudisraamatut pakkuda ja kasutab selleks esimese hooga hulgimüüja raamatukirjeldust. Kui ka tegelik raamat kohale jõuab, saab vead ära siluda. Kui need kahe silma vahele ei jää.

Mis autori nimesse puutub, siis teatavasti on Raamatukoil selline võimalus, et saab ühe näpuliigutusega vaadata (või viidata või linkida) kõiki huvipakkuva isiku teoseid. Kurb oleks lahku lüüa ühe inimese eri (kuid sarnaste) nimede all ilmunu. Vähemasti me püüame oma andmebaasi hoida nii hääs seisus, et ühe inimese loodu oleks võimalikult hästi ja mugavalt leitav, eriti kui tegemist on tuhandete lemmikuga. Kivisildniku ja Tammsaare puhul oleme sarnased identiteedid ühendanud ühe tunnuse alla, aga näiteks Üdi/Viiding ja Raudsepp/Milli Mallikas on eraldi tegelastena. Tulevikus loodame teha nii, et isikul võib olla ka mitu pseudonüümi, aga lahendus pole veel päris selge.