11.9.06

Tornid on langenud


Kõrvaloleval pildil veel seisavad... täna viis aastat tagasi sai aga nende tornide aeg läbi.

Mis on muutunud..?

Rohkem kui viis aastat tagasi valminud filmides ajab muigama, et kui üht teatavat kaksiktorni näidatakse... ja näidatakse sageli, sest need tornid olid sümbol ja vaatamisväärsus.

Ameerika Ühendriikidesse sõitja (ja üldisemalt lennureisija) kohta ei kehti enam süütuse presumptsioon. Reisija peb ikka ise tõestama, et ta kaamel pole. Olen seda ka ise (näiteks) Berliini lennujaamades kohanud. Tõsi, päris päraku-uurimiseks ei läinud... saapad, ketid, rihmad, sõrmused said küll kõik kaussi pandud ning siis korduvalt sokis läbi turvavärava marsitud.

Ka on mind valjuhääldi kaudu kogu lennujaamas taga otsitud, sest mu pagasiga on probleem. Probleemiks oli suur taskulamp (selline torukujuline), mis koti läbivalgustusel siis ametnike valvsa silma ette jäi. Kui ma küsisin, et mida ohtlikku on ühes taskulambis, siis aeti mulle vastu miskit hämarat ja põiklevat juttu. Noh, et kui taskulamp seal kotis lennu ajal ise põlema hakkab, et siis võib see lennuki seadmetele halvasti mõjuda. Lollimat juttu polnud tükk aega kuulnud, kuna aga sellises olukorras pole arukas ametnikuga vaielda, siis kerisin taskulambi lahti ning võtsin patareid välja ja panin koti teise sahtlisse. Vaidlemine osutus võimatuks ka seetõttu, et järsku muutus ametniku niigi vähene (ja ilmselgelt vastumeelne) inglise keele oskus suisa olematuks.

Selge see, et terrorismi ja kuritegevusega tuleb võidelda, aga seda ei peaks tegema tavakodanike õiguste piiramiste arvelt.

Tundub, et varsti on lennureis hullem katsumus, kui nõuka-ajal välismaale minek. Et uuritakse su sugupuu kuni kahekümnenda põlveni läbi ning pannakse kõrvale isiklik nuhk. Sellistes «pisiasjadest» nagu WC-s filmimine ja muu totaalne jälgimine, pole vast mõtet rääkidagi. Samas on kogu kriminoloogia ajalugu seda näidanud, et ükstakõik kui totaalne kontroll pole... pätt leiab alati võimaluse ning selle totaalkontrolliga kannatab vaid tavainimene.

Kuna mulle ulme meeldib, siis pakukski järgnevalt olupildikese lähitulevikust, kus lennureis näeks välja siis järgmiselt:
Lennujaamas riietatakse reisijad lahti, valgustatakse läbi ning kontrollitakse ka kõik avaused üle, siis pannakse iga reisija vedelikukonteinerisse (ja suhu toidu/joogi lohv) ning konteinerid pannakse lennukisse. Pagas ja sinna lisatud riided pannakse teise konteineriga lennuki pagasiosasse. Kõik konteinerid on pitseeritud ja neid jälgitakse maalt. Kui mõni konteiner annab leket, või jõuab lihtsalt maale info, et nagu oleks mõni konteiner lahti... siis käivitakse maalt signaal, mis käivitab süsteemid, mis eemaldavad selle konteineri lennukist ja õhivad. Kõik kodanike ja nende turvalisuse huvides.

Taustaks: Girls Under Glass «Zeitbombe»

3 comments:

Anonymous said...

Kriminoloogia on see, millest räägid, mitte kriminalistika.

Ulmeguru said...

Parandasin ära... aitähhh!

Anonymous said...

Ma pommisin endale yhe võtmehoidja emalt, noh enda oma läks katki. Mõni päev hiljem vaatasin mis seal peal on - tegemist on meenega USAst, ilmselt kellegi kingitus, featuring teadagi mis. Naljakas natuke siukst kasutada.. Mõne aasta pärast on asi rariteet kindlasti :D