27.11.05

Naechureol siti (2003)




«Naechureol siti» (2003) on Lõuna-Korea film, mida inglisekeelne maailm tunneb pealkirjaga «Natural City» ja venekeelne pealkirjaga «Мегаполис». See viimane siia igaks juhuks, sest siinmail liigub videolevis ka rohkelt vene päritoluga kassette.

Kui mulle seda filmi soovitati, siis öeldi, et korealaste «Blade Runner» (1982). Soovituseks selline ütelus sobib, samas tuleb siiski tunnistada, et seos on pigem väline ja vägagi pealispindne. «Naechyureol siti» on eelkõige Aasia film, mis tähendab, et hoolimata ulmest (ja suisa küberpungist) on rohkelt pandud rõhku meeleolule ja melodraamale. Filmi raskuspunkt pole veristes löömingutes politsei eriüksuste ja küborgide vahel, ulmelisel ideel, ega isegi mitte sünkmorni düstoopia kujutamisel ... film on siiski eluummikust, kuhu on jõudnud peategelaseks olev politseinik R. Just sellistel kaalutlustel panin ma ka käesoleva postituse illustratsiooniks pildi, millel R-i ja küborg Ria tundehetk. Minuarust annab see suurepäraselt edasi filmi meeleolu, sest eks see üks kõrgtehnoloogilise taustaga kummalise armastuse lugu olegi.

Loomulikult on filmis kõrgtehnoloogilist märulit ja sünkmorni ulmet, tõestuseks kasvõi selline pildigalerii. Küberpungi austaja peaks samuti filmist midagi leidma... vähemasti siis, kui ta vaid Gibson & Co. peale kinni pole kiilunud. Küberpungi austaja võiks lugeda seda arvustust, sest minuarust annab see filmist vägagi adekvaatse ülevaate. Ning veel üks arvustus.

Kindlasti pole see film miski epohhiloov taies filmikunsti ajaloos, aga siiski ületab see paljut seda väikese- ja suure-eelarvelist paska, mis meile siit- ja sealtpoolt Atlandit kaela lahmab. Filmi soovitada ma muidugi ei julge, sest elu on näidanud, et paljud mulle meeldivad filmid jätavad enamuse rahvast külmaks. Inimesed, kes aga hindavad filmis meeleolu (eriti seda traagilisemat), võiksid asja ära vaadata. Hea ulme, mille tegemisel on kasutatud nii aju kui ka südant!

Taustaks: London After Midnight «Sacrifice (Single Version)»

No comments: