23.1.07

Ränk viga ajakirja «Digi» jaanuarinumbris


Sain täna kätte jaanuarikuu «Digi». Tellija rõõm on suur, kui ajakiri saabub koju paar nädalat pärast ilmumist... kuid ega ma sellest tahtnud rääkida.

Ajakirjas on räme ulmealane viga! Keegi Sven Vahar kirjutab seal Vladimir Obrutšovi romaanist «Plutoonia» ning väidab, et tegu on 1951. aastal kirjutatud ulmeseiklusega. Ja valesti väidab! «Плутония: Необычайное путешествие в недра Земли» on kirjutatud juba 1915. aastal. Tõsi, romaan ilmus alles aastal 1924... aastal 1951 ilmus pisut parandatud trükk ning paranduste käigus kadus ka alapealkiri. See väljaanne oli ka 1954. aastal ilmunud eesti tõlke aluseks. Loomulikult ei arva ma, et iga inimene peaks peast teadma kõikide ulmekate ilmumisaastaid... ajakirjanik võiks siiski fakte kontrollida! Eriti naljakas on, et oleks aidanud Google'i otsing plutoonia. Ulmekirjanduse BAAS on antud otsingu 3-4 tulemus! Moodsa tehnika ajakirjas kirjutajad võiksid wõrguga pisut rohkem sina peal olla...

«Digi» kaanepildist ma parem ei kirjuta, sest selle ilgus ületab isegi ajakirja tavataset... isegi samal päeval postiga saabunud ajakirja «Heavy Metal» jaanuarinumber oli viisakam. Samas on viimatimainitud täiskasvanute koomiksiajakirjal ikka kordi rohkem põhjust miskit liha kaanele panna! Ähhh, küsimus polegi ju tegelikult erootikas, seksis või (pool)paljas naiseihus... need «Digi» kaanepildid on lihtsalt haledad ning meenutavad pigem miskeid uue iseseisvuse algusaegade nn. erootilisi kalendreid. Krafinnale see kaas samuti ei meeldinud!

Taustaks: Ophelia's Dream «Tears»

4 comments:

Andreas Prausen said...

Jüri, aga äkki oli tegu näpukaga? Et 15 on nagu tagurpidi 51? ;-)

Ulmeguru said...

Ilmselt on asi siiski proosalisem: eesti tõlge on tehtud 1951. aastal ilmunud venekeelsest väljaandest...

Nuxx said...

Mind huvitab see HM teema. Et kuipalju aastatellimus maksta võib ja kas Eesti posti kaudu sai tellida või mis?

Ulmeguru said...

Lehepunkti kaudu tellisingi: http://www.lehepunkt.ee/?id=6658&product_id=325