3.5.05

Jarosław Grzędowicz – 40




Täna sai neli aastakümmet täis poola ulmekirjanikul Jarosław Grzędowiczil, kes oma esimese ulmejutu avaldas 1982. aastal nädalalehes «Odgłosy». Debüütjutt «Azyl dla starych pilotów» ehk suurt tähelepanu ei saavutanud, kuid selsamal aastal ja sellessamas väljaandes ilmunud jutustus «Twierdza Trzech Studni» oli aastaid autori esinduslooks. Üldiselt loetakse seda poola ulmes esimeseks žanrifantasy tekstiks ning just seetõttu ja ilmselt ka tänu jutustuse effektsusele on seda teksti korduvalt taasatrükitud. Poola keeles on see tekst ilmunud vähemalt kahes antoloogias ning tõlgetena ka mitmes võõrkeeles.

1990. aastal oli Jarosław Grzędowicz üks ajakirja «Fenix» asutajaid, 1993. aastast aga ka selle ulmeväljaande peatoimetaja. Kirjanik on olnud tegev ka ajakirjanduses ja koomiksite tõlkijana.

Jarosław Grzędowicz pole eriti viljakas autor, kuid viimase 5-10 aasta jooksul on hakanud ta omaloomingut pisut tõsisemalt võtma. Läbimurdetekstiks sai lühiromaan «Klub Absolutnej Karty Kredytowej», mis 1998. aasta algul ilmus wõrguajakirja «Fahrenheit» kolmandas numbris. Antud tekst kandideeris paarile auhinnale, leidis taastrükkimist kahes antoloogias ning koos nelja uue lühiromaaniga moodustas kogumiku «Księga jesiennych demonów» (2003). Antud kogumik, mis on seni kirjaniku ainus raamat, oli poola ulmes tõeliseks suursündmuseks, sest mõtestas põhjalikult ümber õuduskirjanduse ja ulme suhted poola žanrikirjanduses.

Käesoleva aasta suvel peaks ilmuma Jarosław Grzędowiczi esikromaan «Pan Lodowego Ogrodu».

Taustaks: Wojciech Kilar «Gloria»

1 comment:

Anonymous said...

Kui sa viitsid äkki ütled mõne sõnaga, mil kombel ta selle ümber mõtestas. Ulme ja õuduse suhted?