15.9.09

K nagu kartul või nagu küttepuud

Ma pean end piisavalt vanaks ja selliseks üsnagi kõikenäinud inimeseks. Noh, et üldiselt on mind raske millegagi üllatada... tean, et lurjus on lurjus ning korralik inimene on korralik inimene... ning mul on üldiselt üsna selge arusaam, et mis eristab ühte teisest.

Aga näe! Mõni ajuhiiglane ikka kohe oskab. Eile õhtul/öösel sattusin ma telekas sellise rõlguse peale...



Alguses rääkis Edgar Savisaar populismist ja sellest, et kuidas teised erakonnad muudkui populistlikult lubavad ja kuidas tema erakond muudkui teeb ja teeb ja teeb...

Ja siis näitab kaamera kartulikottide hunnikut ja küttepuude kuhja. Noh, et Savisaar ja sõbrad pakuvad hädalistele talvekartulit ja küttepuid. Kui see pole populism, siis mina olen küll Eesti Vabariigi president!

Ega keegi ju sealt platsilt kartuleid ja puid ei saanud... selleks tuleb ikka avaldus kirjutada, et nagu selle pensionilisaga oli... Need kaks kuhja ja Savisaar nende vahel olid ikka selleks, et meedia saaks kohale kutsuda ja näidata, et kuidas kesikud meie raha eest omale valimispropagandat teevad.

Üldiselt mulle ei meeldi see kapitalistlike erakondade demagoogia õngest ja kalast, sest on olukordi, kus tõesti tuleb kõigepealt kala anda, et näljasel üldse õng peos püsiks. Samas, ega see kott kartulit ja sületäis puid ka muud ei tee, kui vaid pikendavad agooniat. (Pealegi, et kuidas aitavad küttepuud kesküttega hädalist?) Selline abijagamine on vajalik, aga seda võiks teha ka muul ajal, kui enne valimisi. Parem oleks siiski tegeleda hädade põhjustega.

Tegelikult ei meeldi mulle üldse Savisaare ja teiste kesikute kottimine, sest see varjutab ja varjab (üsna sageli) märksa olulisemaid teemasid. Samas, see almust pakkuv Savisaar oli ikka rõlge küll ning ületas mitmeski plaanis inimliku taluvuspiiri.

Taustaks: Нагано «Застрахуй Братуху!»

7 comments:

Bianka said...

Savisaare propaganda on väga osavalt sihitud täpselt oma valijate pihta. Need inimesed, kes analüüsivad valimislubadusi ja mõtlevad, miks ja keda valida, pole tema publik. Teda valivad need, kes EI MÕTLE ja minu arust on selliseid valijaid arvuliselt rohkem. Nii et järjekordne meistriklass nagu see kaart roosiga hambus. "Mina hoolin"... ja nemad usuvad. Lihtne ja geniaalne.

Ulmeguru said...

Jah, ma täitsa usun, et Savisaare propaganda on kõikse suurema kasuteguriga (pluss taadi arusaamatu karisma), aga ideaalses maailmas ei tahaks ma suurt midagi teada sellest propagandast ja selle sihtgrupist. Sellised asjad on jubedamad mistahes õudukast.

Tüürman said...

Kust kartulid saadi? Vaata: http://twitpic.com/htgse

Ulmeguru said...

Mul oli selline kahtlus samuti, aga kartsin, et siis läheb lugu liialt paranoidseks... :)

Oop said...

"Month After Tomorrow: Zombie Elections". Võiks film olla kyll.

Virgo Kruve said...

Selle järgneva kuu jooksul näeme veel palju pöörasemaid asju kui kartulikotte linnavalitsuse akende all. Näiteks transamehe tööd tegevat Riigikogu liiget (Taavi Rõivas haabersti tiigist pinki teisaldamas) või Onu Raivo rääkimas venemaa suhetest või Laine Jänes oma kandideerimise ringkonnas sünnitusmaja ehituse avamisel (see on Pevkuri valdkond!)

Ulmeguru said...

Noh, ilmselt on igaühel oma valu(läve)punkt. Minu jaoks oli see almuste jagamine ikka väga võigas vaatepilt... eriti koos eelneva jutuga populismist...

Ebapädev poliitik tegelemas vale asjaga... või arutlemas teemadel, millest tal aimugi pole – see on tänases Eestis vägagi tavaline. Jah, kurb, et see nii on, aga kahjuks see enam isegi ei vihasta... kahjuks.