5.2.09

Orjarahvas, töörahvas, misiganes...

Blogisse «Mõtteid kõigist taskutest» ilmus eile postitus «Vastutada ei taha keegi …». Kirjutasin ka sellele ühe kommentaari ning solvasin sellega ilmselt hulga kaunishingi ära. Kommentaar on siinsamas all kohe pildina ning seda saab veel suuremaks ja loetavamaks klõpsida...



Täna hommikul vaatasin uuesti sinna blogisse ning nägin, et mu ütelus eestlastest kui orjarahvast on miskeid valulikke reaktsioone tekitanud. Hakkasin siis uut kommentaari kirjutama, aga jäin mõtlema, et järsku saab liialt terav ja blogiomanikku solvav... või misiganes! Leidsin, et arukam on jätkata omaenda blogis.

Ma saan aru küll, et arvamus eestlastest kui orjarahvast võib olla solvav, või siis vähemasti häiriv. Noh, et kes siis ikka ori, või orja järeltulija tahab olla...

Samas ei oska (ja ka ei taha) kuidagi teistmoodi iseloomustada seda «madalakarvalist ja lontkõrvalist» inimest, kes «täitis lolle Moskva korraldusi ehtsa Saksa täpsusega», või kes nüüd esimese Brüsseli vile peale kohe püksid rebadele laseb, vitsakimbu hambu võtab ja talliukse taha järjekorda asub. Olgu, see jutt käib poliitikute ja ametnike ja muude võimurite kohta. Aga mille poolest see lihtinimene parem on? Kirub neidsamu võimureid ja iga kord valib needsamad tagasi. Olgu, Eesti seadused on juba sellised, et Savisaar, Ansip või kesiganes lahkub võimult vaid jalad ees. Olgu! Aga kus on need ärksad ja väärikad inimesed, kes algataksid seaduse muutmise... või siis läheksid kasvõi protestima. Või mida iganes..?

Või tehti uus töölepinguseadus, mis on ilmselgelt töötajavaenulik, aga kus on meeleavaldused? On kriis (ehk eufemistlikult majandussurutis) ja pensionärid on nõus juba pensionikärbetega! Valitsusse nad ei usu, kriisist ülesaamisesse nad ei usu, aga pensionit võiks ju küll kärpida, et raske ju! Isegi see «pisiasi» neid ei häiri, et võimurid on neid juba küll ja küll püganud ja mõnitanud, et võimurid ei loovuta oma küünte vahelt sentigi...

Tümpsa teeb rohkem tööd. Tümpsa teeb üha rohkem tööd!

Või kuidas see George Orwelli lühiromaanis «Loomade farm» nüüd oligi. See juhm hobune Tümpsa oli esimesest lugemisest peale minu jaoks rumala, alahoidliku ja kõiki oma probleeme töössematva eestlase võrdkuju. Väga tabav võrdkuju.

Töö on tore ja väärikas asi, aga tööd tehakse selleks, et hästi elada... mitte ei elata selleks, et tööd teha. Luterlik-eestlaslik töökultus aga just tööd kui asja iseeneses fetišeeribki.

Loomulikult on igal inimesel oma nägemus, aga mina näen asju just niimoodi... ja selleks on ka hulgi isiklikke põhjusi...

Olen juba lapsest saati enda aadressil kuulnud kriitikat, et mis kuradi härraks või saksaks ma end pean... ja seda kriitikat kuulen ma alati, kui käitun väärika inimesena, või kasvõi eeldan, et minuga käitutaks väärikalt.

Või siis kui kuulen järjekordset ausat ja ehedat eestlast riiki kirumas ning siis ütlen, et kui ei meeldi, et mine ja protesti. Vastuseks tuleb ikka, et mis nüüd mina, et kuidas ma riigi vastu jne.

Tegelikult mind täitsa huvitab, et kas eestlased saavad enne suve end tänavale protestima veetud, või tõmmatakse küür sügavamalt selga ja hõlmad rohkem koomale, et võimurite poolt kõrges kaares lastud pask päris krae vahele ei jookseks...

Jah, ma annan aru, et kehtiva retoorika alusel on iga demonstrant Moskva käsilane ja kahjuks on ka tiblade pronksiöö liialt värske mälestus. Aga siiski..?

Jah, ma olen patrioot, pean lugu oma maast ja rahvast, mis tänapäevases mõistes tähendab automaatselt ju süüdistust natsismis, või vähemasti marurahvusluses. Samas ei tähenda lugupidamine seda, et ma ei võiks oma maa ja rahva suhtes kriitiline olla... riigist rääkimata.

Taustaks: Ashbury Heights «World Coming Down»

24 comments:

Kat said...

Teema iseenesest intrigeeriv ja olen mõnes mõttes nõus. Ütleb ka üks kirjanduslik lause: "Kui uhkus on kadunud, siis tuleb langus." Me ei pea sugusi pea longus kõigega nõustuma. Aga kas ainult protestides peab meelt avaldama?

Samas ei tohiks nn lihtrahvas oma õigustega nõudmisega minna liiale kahe asja tõttu- kui endal ei jagu julgust juhiks hakata, siis kuidas sa tead, kuidas asjad sealt posti otsast paistavad?
Ja teiseks- vaata enda sisse ja mõtle- kas juhiks või amtnikuks hakates käituksid sa hoopis teistmoodi?

Meie rahvas lihtsalt ei oska iseseisvalt mõtelda ja otsustada, see on kõige kurvem. Ja kui riik ei panusta ka haridusele, siis olemegi surnud ringis.

Aga iga kriitika viib edasi, niiet- iriseme ikka:)

Allar said...

Nii on, loota jääb, et vaikselt eestlane muutub, see peab saama alguse mõtlemise muutuesst indiviidi tasandil.
Elame näeme... :)

Leonidas said...

No haridustöötajad igatahes seda mõru pilli alla neelata ei kavatse.
Meil hakkavad nüüd varsti koolid sulguma ;)

Eks vaadata saab nii mõndagi olema :D

Kaamos said...

Muuseas - ka see tõrges vastuvaidlemine su väitele oli ju protest vaimse pähesülitamise vastu.
Mille poolest see protest halvem või haledam on?

Juurak said...

Mnjah. Eile Paides ühes poes üks naispensionär kurtis pensionide kärpimise ja nende kättesaamise korra üle (oli mitmeteistkümne kilomeetri kauguselt pinsi järele tuld ja sai teada, et alles järgmisel päeval raha antakse). Kirus siis proua valitsust, oleks nõus old ka 100 kroonise pensionitõusuga. A mulle meeldis tema ähvardus - Aga katsugu meie maja elanikest keegi valima minna! Ma ei luba!
Ei oskagi öelda, kas see on lahendus. A tädi oli enda jaoks asjad läbi mõelnud.

Ka mina olen marurahvuslane, kui nii võib öelda. Ja täiesti nõustun Su väitega, et eestlane on orjarahvas. Ma ei mõista, kuhu on kadunud (või kas on seda üldse kunagi olnud) inimeste eneseväärikus? Uhkus? Suvel öölaulupeol lahistasid kõik nutta ning samal ajal kirusid, et nääd, ei ole enam see asi nii, nagu vanasti. Aga miks ei ole? Miks ollakse kõigega nõus? Oma pettumust valatakse välja vaid meestega sauna eesruumis õlli võttes ja delfi kommentaariumis tatti pritsides.
Pedagoogide ja kultuuritöötajate eluoluga olen rohkem kursis. Lihtsalt hale on vaadata, kuidas käiakse linnavalituses, keel tagasitulles veel pussuhaisuga koos. Ollakse kõigega nõus, sest muidu äkki otsitakse keegi teine, noorem ja asisem, minu asemele ja ongi minu soe amet läind. Ja võrdlus nõukaajaga on täitsa asjakohane, sest käitutakse samamoodi. On tšinovnikud, kellele tuleb kaaviari ja külma viina pakkuda, kelle ees saba liputada. A ma ei saa aru, kas see on vanad välja kujunenud arvamused või mis? Sest karta ei ole ju midagi. Veider on see ilmaelu. Ja järjest veidramaks läheb...

Rents said...

Minu meelest on ilmselge, et kui Eestis keegi mässama hakkab, on kõik (nii eestlased kui välismaalased) veendunud, et mässajad olid venelased - sest eestlased ei tee selliseid asju. Miks ei tee? Selle pärast ei teegi, et nad on mökud. Nad ei julge oma arvamust välja öelda.

Mina näiteks ei taha enam üldse teatud seltskonnaga (okei, ütleme otse, teatud eestlastega) rahaasju ajada, sest kui meile on ülekohut tehtud, räägivad kõik mehed, kuidas nad hakkavad rusikaga lauale lööma ja kui me kohtumisele jõuame, on kõigil suu vett täis ja pilk maas, heal juhul noogutatakse kaasa, kui mina räägin.

Natuke kurb, eksole.

Anonymous said...

"mu ütelus eestlastest kui orjarahvast"
Aga kas sellise eneseidentifikatsiooniga elamine kuidagi psüühiliselt koormavaks ei muutu?

Anonymous said...

Okei... valimistega on meil nii, et "vali keda tahad, ikka saad Savisaare"
Kusjuures olen korralikult valimas k2inud juba p2ris kaua.
OK, mulle meeldib m6ni radikaalne nishipartei - n2iteks Iseseisvuspartei - no mis ma neist valin kui nad isegi kynnist ei yleta. Raiskamine ju.
L6puks tuleb, v2hemalt minul, teha valik mitme "v6imalikult v2hem halva" vahel - n2ieks IRL vs. Sotsid.
Nyyd protestimisest - v6ib ju minna ja plakatigavehkida, aga KEDA SEE KOTIB? Pension2rid on korduvalt k2inud Toompeal kriiskamas - on see MIDAGIGI muutnud?
V6i arvad, et kui minna ja "t6siselt" protestida - autod kummuli lykata ja p6lema pista, aknad sisse peksta, et siis midagi muutub.
Meie probleem on selles, et teatud h2rraseid EI KOTI. Ja mitte yhegi SEADUSLIKU meetodiga ei saa neid m6jutada.
Nii nagu anarhistid 20ndatel pomme loopisid - n6nda kahjuks seadusekuulekas inimene teha ei saa.

Anonymous said...

Ma olen eestlane ja väljend, et eestlased on orjarahvas solvab mind kui ennast sellena defineerivat inimest, sest ennast ma orjaks ei pea ja krae vahele kuseda ei lase. Samas ma arvan, et see on igaühe oma asi ja pole vaja üldistada. Mõni läheb möllab, mõni joob kodus viina. Eestlasi kui orjarahvast defineerides oled sa üsna ühel arvamusel 8.mai peast soojade kommaritega, nemad on ka vihased, et eestlased ei lähe kuskile Toompeale möllu tegema, kuigi nad paistavad seda väga ootavat.

Lauri

Oudekki said...

Mittehääletamine on ka veendumuse näitamine. Ma ei ole kindel, kas valitsus, mida käib valimas näiteks 10% elanikkonnast on ikka legitiimne. Kui ühtegi poliitilist jõudu pole valida või on ilmne, et süsteem ei lase uutel poliitilistel jõududel arvestatavat hulka kohti parlamendis/omavalitsuses saada, siis see on üks võimalusi. Mitte ainus.

Aga protestiga saavutamisest: isegi Ansipit mõjutab tema reiting. Kui protestide tulemusena reiting kukub, siis hakkab valitsus liigutama. Kui Toompeale sisenemiseks tuleb pidevalt läbida tige rahvahulk, siis seda ei saa nii lihtsalt unustada kui delfi kommentaare.

Franz - võib ja muutuda psüühiliselt koormavaks kui näha, et kultuur, mida sa omaks pead, on orjakultuur. Hea on, et muutub, sest see koorem annab impulsi kultuuri muuta - ega keegi teine seda teha saa, kui inimesed tema seest. Enesekriitika on vabaks kultuuriks muutmise algus - ning alus. Või sa arvad, et ebameeldivate faktide puhul on parem reaktsioon neid ignoreerida, unustada või valeks kuulutada?

Offf - eelmine aasta Pihli eelnõu sai just protestiga suurel määral ära blokitud. Mis ei seganud muidugi sel aastal jälle mõnel mehel riigivastaste ja mõnedel teemadel rääkimise kriminaliseerimise ideedega lagedale tulla. Ma loodan, et keegi jälle protestib.

Aga võib-olla on see isegi rohkem nõukamentaliteet, et "riik on miski suur moodustis kuskil kaugel, ega meie sinna eliiti parata ei saa, parem vaikselt oma asju ajada ja vajadusel seadusi eirata"?

Üks teoreetiline küsimus ka: kas "patriotism" tähendab sinu jaoks probleemide korral omaenda kultuuri eelistamist (my country, right or wrong)? Mulle vahepeal tundub, et sõna "patrioot" omab ka endas mingisugust allhoovust teatud aspektide kriitika alt vabastamisele? Aga selles postituses seda selgelt eitatakse, miks?

(Tümpsa on minu jaoks just seesama võrdkuju, noh, mitte ainult eestlaste, aga eestlaste seas on selliseid omajagu palju)

Ulmeguru said...

Punkthaaval ma igaühele küll vastata jõua... ei sea seda ka eesmärgiks...

Kirjatüki eesmärgiks oli pisut lahti seletada seda orjarahva värki... kui see kedagi solvab... las siis solvab... mind solvab ka, et eestlased sellised on...

*

Nüüd konkreetselt...

Kat
Arvan küll, et käituks juhina/ametnikuna teistmoodi... juhti/ametnikku minust ei saa, sest Eestis on kõik sellised kohad parteilised... parteidistsipliin on minu jaoks aga üks väga ropp sõna...

kaamos rules!
Ei olnudki halvem... ma lihtsalt seletasin omi seisukohti lahti...

off
Valimisseadus imeb küll, aga samas ei arva ma, et südametunnistuse järgi valimine on raiskamine. Ei tunnista väiksema paha kontseptsiooni, sest see on lihtsalt mugav eneseõigustus. Ilmselt olen idealist.

Aga kui protestijaid pole paarsada... vaid on viis tuhat... kümme tuhat... mis siis?

Kindlasti ei mõtle ma protestimise ja demonstratsioonidega mingit läbu ja lõhkumist.

Ikka rahulikult kolonnis... nagu lapsepõlves paraadil... kujutad viit tuhandet inimest kurjade loosungitega... seda ei saa isegi meie pugejalik ajakirjandus enam maha vaikida või naljaks pöörata...

Kui aga selliseid üritusi toimub iga nädal..?

Lauri
Mina ei oota möllu möllu pärast, sest et kogu Euroopa juba möllab.

Samas ei näe ma ka midagi kuritegelikku selles, kui mõni mu seisukoht kattub kommarite, kamaiitide või kellega iganes. Mustvalge maailmapilt on rohkem varateismeliste pärusmaa.

Tatsutahime
Minu andmetel puudub Eesti seadustes selline künnis, millest madalama osaluse puhul valimised kehtetuks loetakse. 100% kindel pole... võimalik, et see künnis on lihtsalt väga madal.

*

Lõpetuseks: Kui ma teaks töötavat lahendust, siis kirjutaks ma hoopis sellest ja tegutseks sel suunal. Kahjuks ma ei tea.

Toivo Ellakvere said...

mis sa arvad, mida siis tegema peaks?

kaasmõtteks ...
"Loomulikult ei sõltu sinust midagi, kui jääda uskuma müüte stiilis
"käige valimas", "annetage heategevuseks" või "kirjutage oma
seisukohast vabas ajakirjanduses". Need osalusfunktsioonid on roostes
ja rikkis. Tuleb teha suuremaid asju."
http://uudised.err.ee/index.php?06143792

Anonymous said...

Väga õige jutt!
Aga orjarahvas jääb orjarahvaks, seda näitavad juba Kati ja offfi kommentaarid. Nii et mina ei usu, et keegi end tänavale veab - lastakse saba sorgu ja valitakse samast vildakast loogikast lähtudes ikka need samad vanad nõukogude aparatšikud tagasi.
Natuke kurb, aga mind ei koti, kuna patrioodiks ei pea ma end juba ammu.

Anonymous said...

to Ulmeguru.
Well - sa k2id 5 aastat j2rjest valimas. Sa n2ed 5 aastat j2rjest kuidas sinu partei Riigikogu ukse taha j22b. Kaugele seejuures. M6tlev inimene teeb sellst omada j2reldused -- j2relikult on mul valed poliitilised ideaalid, sellised millel pole rahva enamuse toetust. Nyyd on mul 2 varainti: 1. edaspidigi oma h22l idioodi j2rjekindlusega maha visata.
2. Minna ja valida yksk6k keda, peaasi et Edgari bande ja Oravad saaks V2HEM h22li.
Kui ma annan oma h22le luusereitele, kes kunagi Riigikokku ei saa, siis ei saa ma kuidagi m6jutada seda, mis Riigikogus toimub. Kui ma anna oma h22le kasv6i M6mmibeebile, et Edgar seda ei saaks, olen ma teinud siiski v2ikese kuid minu jaoks olulise sammu paremuse poole.
to mrcostello:
Ma oleks valmis t2navale minema, kui ma n2eks sellest mingisugustki praktilist tulu t6usmas. Paraku ma ei n2e niisugust tulu, seega ei n2e ma ka pragmaatilise inimesena m6tet aega raisata.

väga väga naine said...

noh, ilmselgelt olen mina pesueht ori ja orjade järeltulija, sest minu meelest on kõik enam-vähem korras.

Jah, muidugi on nõme, kui head ideed jäävad sõna otseses mõttes aastaid ellu viimata sest "sellele mõttele tuli X partei liige ja kuni meie Y linnas võimul oleme, me iial seda asja ette ei võta, sest X partei meie tegevusest nüüd küll krediiti ei pea lõikama".
Kui ma võtaks plakati "Edgar maha", kas oleks mingisugunegi reaalne võimalus need head ideed elule äratada?
Ei oleks ju. Lihtsalt ma saaks uhkusega risti seinale tõmmata: näete, ei ole ori. Võitlen!

Omal ajal jõuavad ka need head ideed lõpuks kasutusse. Üks plakatiga tshikk v-o kutsub selle sündmuse veidi varasemaks, võib-olla ei kutsu ka. Võib-olla hoopis äratab vastureaktsiooni ja lükkab hilisemaks. Kunagi ei tea ju.

Ei tasu raisata energiat asjadele, mille resultaat on kaheldav. See on see koht, kus mitteorjalik Tümpsa ütleb: "Ma protesteerin homme jälle! Ma protesteerin veel rohkem!"

Mina küll ei viitsi.


Ja üldse.
Taevas on üleval.
Maapind on all.
Paistab, et tuumajaamast oleme ka ilma protestimarsita pääsenud, sest selle ehitamiseks ja planeerimiseks pole enam raha. (Kuigi sellele marsile ma oleks isegi läinud, võtnud lapsed ja sõbrad kaasa ja teinud lõbusa protestipikniku)

Vaadake ringi, te näete NAERATUSI! Puid! Jalgrattaid! Ja mis siis, et maailm ega Eestimaa pole täiuslikult õiglased.
Loodus ei ole ka õiglane.
Ja õnnelik saab siin ikka olla.

/naeratades vasakule ära

Oudekki said...

Ulmeguru, Eesti seadustes küll ei ole, aga demokraatia põhimõtetes on. Ning kui Eesti valitsust valiks ainult 10% elanikkonnast - või näiteks 101 inimest :P, siis ma ei tea, kas sellist valitsust rahvusvaheliselt näiteks tunnustatakse. Austriat boikoteeriti palju väiksema asja pärast juba :)

Rääkimata sellest, et reiting mõjutab, nagu ma ütlesin.

Aga "vana naine", mul tuleb meelde mingi lasteraamat, kus sedalaadi argumentatsiooni kohta üteldi "nii et enne sa treeningule ei läheks, kui sulle ei garanteerita vähemalt olümpiavõitja tiitlit". Jajah.

Anonymous said...

"et kultuur, mida sa omaks pead, on orjakultuur"
Seda sorti irratsionaalse oma rahvuse põlgusega ja ekslike müütidega küll kaugele ei jõua ja mingeid probleeme ei lahenda.

Anonymous said...

Offf, rumal on loota, et plakatist "Ansip maha!" (või "Edgar maha!" nagu siin pakuti), kohest ja otsest tulu tõuseks. Aga nagu Tatsutahime siin vist juba eespool kirjutas, kui protesteerida järjekindlalt, siis kannatlikkus viib sihile. Ning kui ma ei eksi, siis on vist ka kannatlikkus üks eesti rahva voorusi? ;-)

Kindlasti ei ole ma aga üldse nõus sinu (ja paljude teiste) väärarusaamaga, et väikeparteile antud hääl valimiskünnise mitteületamise korral automaatselt Ansipi või Edgari kontole kandub. Kahtlemata see nii ei ole, loe valimisseadust. Aga suurparteidele on selle müüdi levitamine kasulik, sest nii lähevad lollid ja viskavad vabatahtlikult oma maailmavaate prügikasti, andes vabatahtlikult oma hääle mõnele teisele "heale onule". Tõepoolest, isegi valimata jätmine või valimissedeli rikkumine on targem, kui selline tegevus.

Anonymous said...

N2e, lugusid sarjast "las koerad hauguvad, karavan l2heb ikka edasi"

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=21169387&l=fplead

to mrcostello: Mis puutub siia valimisseadus. Ma toon sulle lihtsa n2ite tillukeste numbritega.
Oletame korraks et valimiskynnis on n2iteks 3 h22lt.
Edgaril juba on 3 h22lt, M6mmibeebil on 2 h22lt, Iseseisvusparteil on 1 h22l.
Variant 1 - annan h22le Iseseisvusparteile.
IP ei saa, M6mmibeebi ka ei saa, Edgar saab absoluutse enamuse.
V6i - valin kahest halvast v2hem halva - annan h22le M6mmibeebile.
Nyyd Edgar saab, M6mmibeebi ka saab ja asub n2iteks opositsiooni. IP ei saa, aga tema niikuinii ei saa.
Ma polegi 8elnud kusagil, et "kandub automaatselt" kuhugi kontole.
Lihtsalt on parteid, n2iteks IRL v. Sotsid, kellele h22le andmine on h22le andmine Keskerakonna VASTU. Kui ma neile h22lt ei anna, siis saab Edgar veelgi enam laiutada. Tallinnas juba juhtus k6ige 6udsem v6imalik variant - Edgari ainuv6im.
Kui mul pole anda h22lt kellegi poolt, siis ma anna h22le v2hemalt Keskerakonna VASTU. Ehk siis parteile mis mingil juhul keskiga koalitsiooni ei l2he.
N2iteks M6mminaatori punt.

Anonymous said...

Offf, õnneks on meil salajased valimised ning valimiste ajal ei tea keegi, kui palju kellelgi parasjagu hääli on ning mitu mandaati ta saab.

Paraku aga on sinu mõttemalli omaks võtnud nii palju inimesi, et tegelikult lähebki nii nagu kirjeldasid. Kui kõik aga valiksid oma südametunnistuse kohaselt ega usuks reitinguid ja müüte, siis olekski meil (või õigemini teil, sest mina olen kosmopoliit) parem Eesti - iga rahvas on väärt oma valitsust! Ka linnavalitsust! ;-)

Anonymous said...

to mrcostello
Äkki oleks abiks teise osapoole tekst ka l2bi lugeda? Mis reitingud, mis myydid? Ma valisin umbes 5 aastat "sydametunnstuse järgi". Siis sai kõrini. Kaua ma ikka nende luuserite peale oma häält raiskan, kes suures kaares ukse taha jäävad? Äkki selgitaks mis seos on sellel _isiklikul_ kogemusel müütide, reitingute, ajupesu ja vandenõudega???

Kõik valimis TULEMUSED on ju avalikud. Ma ju näen, palju keegi hääli saab ja palju nad eelnevatel aastatel said.
Kui on ikka näha, et asi ei edene, no kaua ma siis sinna oma häält matan?

Miks ma peaks ostma "esindusteenust" saamatutelt, kes isegi ühte kandidaati üle valimiskünnise ei saa?

Parem ostan teenust neilt, kes, kui neist muud tolku pole, võtavad vähemalt tooligi Edgari käsilaste eest ära.

Kalmsten said...

ha-ha-ha ....Ulmeguru ei maininud kümnendikkugi sellest kuidas asjad tegelikkuses paistavad ja vaevalt , et temalgi 100 % üldpilt käes on( mitte ,et see üldse võimalik oleks, elu pideva muutumise tõttu pisiasjades)aga juba on nutt ja hala....
lugesin mõlema blogi komme, mitte kõiki kuna see oleks suh't masohhistlik, aga viimane lõik oli meeldejääv-
Parem ostan teenust neilt, kes, kui neist muud tolku pole, võtavad vähemalt tooligi Edgari käsilaste eest ära.
-kes ütles , et Edgar paha on....onu-Antsip?

Eestlase indentiteedi mudel: AUH!-AUh-Auh-auh-määäää-YPAAAAA!-GAV!-GAv-etc.

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Ma vast teid solvasin kogemata Kivisildniku blogis,palun vabandust,egas ma paha pärast...ei teadnud teist midagi...

Ulmeguru said...

Ega solvamiseks ei peagi midagi teadma... aga pole hullu... :)