14.11.08

Neeger ja latiino?

Kõikvõimalike multikultuursuse preestrite poolt on sõna «neeger» eesti keeles tabuks kuulutatud... on ilmselge, et mina kasutan sõna «neeger» edasi, sest miskid inglise keele (pseudo)normid ei saa juhtida eesti keelt ja selle arenguid.

Eile sattusin aga riigitelevisioonis nägema saatelõiku, kus ka kaks n-ö progressiivset eestlast rääkisid, et kuidas ikka sõna «neeger» ei ole õige kasutada... ning siis kasutas üks neist käigupealt sõna «latiino».

Kui üks neist sõnadest on ükski üldse halvustava kõlaga, siis on see «latiino»!

Kes kõnelesid ja mis saade see oli... noh, see pole oluline, sest kirjutan nähtusest, mitte ei sõdi konkreetsete inimestega.

Minuarust oli see eilane jutulõik ilus tõestus sellele, et sõna «neeger» mittekasutamine pole mingi sisemine eetiline ja üllas vajadus, vaid lihtsalt üks lipitsemise erivorm.

Taustaks: Hocico «The Shape Of Things To Come»

7 comments:

Veiko said...

Minu arvamus on sinu omale siiski vastu. Minu teada "neeger" on tulnud inglise keelest ja selle lõid orjakauplejad. Mistõttu see viitab alamsusele, kuigi olulisem kõigest sellest on minu jaoks see valu mida ma tajun mustade poolt selle sõnaga seoses. Ehk on sõnu, mille ajalugu on hullem, ent minu jaoks mõjub just see mustade ebakindlus seoses selle sõnaga, millest on justkui inimlik kohus aidata neil üle saada. Nad tõesti vist tajuvad end alaväärsetena.

Mis mind vihastab on see, kui näiteks kanal 2 ütleb nimme "neeger", sest ta teab, et siis tekib poleemika, siis tekib emotsioon, huvi, jne. Veelgi enam, kui keegid tajuvad ära, et see kasutus on võimalus end hästi tunda, teiste alandamise läbi, justkui minna lapsega rammu katsuma ja siis olla pärast uhke. Kuigi tõesti sõna "neeger" vastu ise pole mul midagi, nii et ma ütlen julgelt neeger ja eks ta õigem ongi, et ei pea kartma sõnu, aga aeg ajalt on vaja teha ju mööndusi inimestele, näiteks nendele kellele viidatakse öeldes neeger. Jõudu ja jaksu.

ct said...

Irw. Et siis kelle ees ma lipitsen? Paljasta tõde, kui tead :)

Viisakusel ja lipitsemisel on mu meelest ikka vaks vahet. Aga mulle tundub, et paljud eestlased võtavad viisakust tihti kui mingit nende vastast türanniat a la " Mats alati on tubli mees, ei kedagi ta pelga, ei kummarda ta saksa ees, ei tõmba küüru selga..." (ja nii edasi shalalalalaa :D)
Samas, naabrimehele ikka tere ütled?

Ulmeguru said...

Alustan vastamisega lõpust...

Et kui naabrimees on türbel, siis ikka ei tereta küll... suvalise sitapeaga pole põhjust viisakas olla... isegi siis, kui ta kogemata naabriks on juhtunud...

Viisakus saab olla vaid see, et inimene neegri kuuldes sõna «neeger» ei kasuta... isegi Eestis... noh, et kui tead, et see võib talle solvavana mõjuda, siis ei kasuta...

Üldiselt eesti keeles sõna «neeger» vältimine on lipitsemine.

Kõigil rahvastel rassidel on oma hellad kohad ja solvavad mõisted. Millegipärast on aga suurkannatajad vaid juudid ja neegrid... teistel kannatusi ja solvumisi pole... miks näiteks inimesed kasutavad rahulikult sõnu «mustlane», «latiino», «kääbus» jne.

Arvan ikkagi, et neegri-teema on ajupestud silmakirjalikkus.

blogger said...

Tere!
Kasutasin materjale nagu lubatud!
Rahast ei räägi kuna ei ole veel korralik kommertsväljaanne:)
www.upunkt.ee
Ja sinna võib ka ise kirjutada nii plju kui soovi on!

Ulmeguru said...

See polnud materjali kasutamine, see on hoopis vargus...

Soovitaks uurida pisut autoriõigust: autori õigus oma teosele ja nii edasi.

Antud juhul pakub keegi kasutaja Kaarel oma mõtete pähe minu ehk Ulmeguru ehk Jüri Kallase mõtteid.

Sellisel kujul (nagu paregu mu postitust «kasutatud» on), sellisel kujul tuleks see maha võtta.

Pealegi ei saa reklaami avaldava portaali puhul rääkida mittekommertslikust väljaandest.

Veiko said...

Ma ei ole ajaloolane, aga minu meelest mustade solvumise õigustuseks (ja ma mitte ei eputa vaid mõistan, et seda blogi võivad lugeda ka nemad, mõistagi võivad nad vaadata telerit) on see, et nende tagakiusamine ja orjastatus oli miski, mis kestis väga kaua, kuni hilise ajani ja mida peeti väga enesestmõistetavaks. Ühtlasi teised rassid ja rahvused sarnanevad üksteisele enam, vaenusid saab neis näha rohkem "erimeelsustena", näiteks religioossetena, geograafilistena, kus pooled on tegelikult mõneti kontseptuaalselt "sümmeetrilised", ehk mõlemad tapavad teisi, mõlemal võib olla õigus. Mustad aga olid inetud pardipojad, nad olid teistest halvemad juba eos, välimuse ja päritolu pärast, justkui pool-inimesed, aafrikast - a-la ahvid.
Ja kui nüüd tõesti sa meenutad sellise ajalooga inimesele seda....?
Probleemiks on ka see, et kui näiteks paljud Eesti anastajad ja orjastajad on praeguseks siit kadunud ja probleemid on ka minevikku vajunud, siis mustad elavad maailmas igal pool, konfliktid on varmad tekkima, mis ilma selle ajaloota ehk ei tekiks.

Mis puutub ajupesusse, siis võib-olla on mustade probleem jah olnud rohkem luubi all, aga ega see ei tähenda ju seda, et ta ei vääri tähelepanu, kuigi seda väärivad ehk ka teised. Aga mis ma sinna teha saan, kui ma teiste probleeme ei tea, tehku mulle siis selgeks.

Kõige lõpuks kui ikka näed mingites kaadrites põlevaid riste ja kuidas klann öösel sajakesi rituaalide saatel ühte musta terroriseerib, kelle süda on hirmust, õudusest ja jõuetusest lõhkemas, kes peab tajuma, et seda teevad tema liigikaaslased lihtsalt mitte mingil põhjusel ja harjuma mõttega, et kui üldiselt oodatakse teistelt inimestelt abi, siis tema peab kõiki teisi kartma ja elama oma elu justkui pidevalt vabandust paludes. Siis see on ikka väga räme.

Ja mul isiklikult oleks hea meel, kui oleks võimalus musti tögada ja nende üle koos nendega naerda, ent....

Veiko said...

Kui vastata konktreetselt su küsimusele, siis ma arvan, et rahulikult kasutatakse neid sõnasid, mida saab antud olukorras rahulikult kasutada.
Sõna "neeger" kasutatakse aga reeglina mitte-rahulikult - kergelt vilava silmaga ja irvel näoga, justkui lootes ja uskudes, et nüüd on ometi tehtud midagi mehist ja sarnaste tõeliste meeste tunnustus on lõpuks ometi ukse taga.
Õudselt hea on ju mingi seltskond lihtsalt austuse-nimekirjast maha võtta. Justkui jääks teistele siis rohkem ruumi. Muidugi ei käi see sinu kohta.