2.5.08

Pronkstiblast ja integratsioonist


Kirjutasin eile südaööl postituse «Pronkstibla Aljoša». Nagu arvata võis, sai sellest blog.tr.ee hitt. Mr Costello kirjutas postitusele kommentaari, hakkasin selle vastama, aga jutt läks kuradi pikaks. Kuna olen ammugi tahtnud sel teemal kirjutada, aga ikka pole aega olnud ja nüüd said kogemata paljud mõtted kirja, siis tegingi uue postituse.

Teeme kõigepealt ühe asja selgeks: eestlastele pole vaja integratsiooni. Venelased võiksid selgeks õppida keele ning püüda lahti saada suhtumisest, et nad on milleski erilised ja kuidagi olulisemad kui eestlased. Nii lihtne see ongi! Kuniks venelaste mõte on Venemaal ja kuniks nad näevad Eestit kui miskit lähivälismaad, seniks seesama tants ja trall ka jätkub.

Integratsioon on seepärast läbi kukkunud, et arukad (või realistlikud) muulased on end juba eesti ühiskonda vähemal või rohkemal määral kohandanud. Need, keda filmis näidati, need ei kohandu (või ei soovi kohanduda)... nende puhul ei jäägi muud üle, kui kord kümne aasta jooksul kumminuia anda ja siis paar päeva betoonil hoida. Krooniline kari lojuseid.

Arvan, et Aljoša oleks tulnud tükkideks teha, aga realistina lepin ka praeguse variandiga. Pronkstibla oleks tulnud hävitada just Lihula pärast... et kui eestlased ei tohi omi kangelasi mälestada, siis ei tohi ka venelastele seda võimalust jätta...

Aljoša mahavõtmise (või äraviimise) põhjus polnud linnakujunduslik ega ka kättemaks... põhjus oli puhtalt poliitiline, sest selle kuju juures hakkas aasta-aastalt ja üha sagedamini ning üha arvukamalt kogunema teatavat sorti revanšistlik seltskond. Kuna riik ei suutnud, õigel ajal probleemi eos lahendada, siis tuligi omi tegematajätmisi sedavõrd drastiliselt lahendada. Tundub, et oli abiks, sest pronksiöö aastapäev oli ikka väga hale. Meetodid võisid ju vildakad olla, aga tulemus loeb!

Kui tiblad poleks hakanud Aljoša juurde kogunema, siis minupärast oleks see pronkspuuslik võinud seal raamatukogu juures tänaseni seista...

Loomulikult on kõik eelnev vaid minu isiklike seisukohtade emotsionaalne avaldamine. Kuid samas on vähemasti niisama emotsionaalsed ka need «Davaite žit družno!» tüüpi avaldused. Ja kogu see integratsiooni-jutt põhineb ju täiesti valedel ja ebateaduslikel eeldustel... on üks soov (loe: märg unistus) ja on lihtsalt üks eurofondide rahade ebasihipärane kasutamine. Vaid Piiblis võivad lõvi ja kitsetall koos ojal juua... reaalne elu on see, et meie ei salli neid ja nemad ei salli meid... arukad inimesed püüavad tülitsemist edasi lükata... see ka enamjaolt õnnestub, aga õnnestumise nimel peavad mõlemad pooled pingutma... mitte ainult eestlased!

Taustaks: Kirlian Camera «Fields Of Sunset (Days Of The Scythe)»

12 comments:

Toivo Ellakvere said...

mis on "ebateaduslik"?

Ulmeguru said...

Antud kontekstis fakte, tõsiasju ja reaalsust eirav.

Piisab, kui vaadata, et kuidas see integratsioon «töötab» n-ö vanades Euroopa riikides...

rojukene said...

Ohh.. kuidas Sa küll julgesid meie suurimale kangelasele ehk Mr. Costellole vastu vaielda, tema on ju meil kõige ausam, kõige parem, kõige liberaalsem ja kõige vähem reaalsusega kontaktis...

Idu ongi selles, et nüüdseks on terad sõkaldest eraldunud. Kõigil soovijatel on olnud võimalus eesti keel selgeks saada ja kes seda siiani teinud pole (või hetkel asjaga ei tegele), ei tunne asja vastu järelikult mingit huvi. Ja kui huvi puudub, ei ole õigust ka viriseda.

Filmi paraku ei näinud, küll aga olen elanud karja (vabandan väljenduse pärast, aga see on paraku täpseim määratlus) eestislaavlaste vahel, kes kahjuks kuuluvad sellesse tiblade-gruppi. Tibla ja venelane on minu jaoks kaks erinevat määratlust; ka eesti verd isik võib oma olemuselt totaalne tibla olla ning vene keelt emakeelena kõnelev isik ei pruugi seda teps mitte olla.

Kokkuvõtteks - kes vähegi tahab, saab ka riigikeele talutaval tasandil selgeks ja paremaid töökohti. Ainult et tänapäeva venekeelsetel noortel kipub olema illusioon, et neil ei lähegi eesti keelt vaja - lõpetavad keskkooli ning lähevad muudkui Euroopasse tööle. Selle peale nad ei mõtle, et kas keegi üldse tahab neid sinna...

Oudekki said...

Huvitav on vaadata, kuidas inimesed näevad selles filmis täpselt seda, mida nad tahavad näha. Ma vaatasin täna teist korda veel, et suuta objektiivne olla, täna tuli palju paremini välja.

Sest minu eilsed muljed olid täpselt need, et piinlik on olla eestlane. Kurb oli vaadata neid deklameerivaid natse vastanduses vene kogukonnaga, kes rääkisid meeleliigutusega ja südamest. Noh, tagantjärele - nats võis ka südamest rääkida, aga ta pole harjunud avalikult esinema, siis tuligi selline raiuv kõnepidamine :) Kuid need eesti lippudega kogunemised tekitasid minus tunde "püha taevas, kellega ma oma riiki jagan". Mitte, et ma õigustaks märatsemist, sugugi mitte, see ainult tõestab, et millegi saavutamiseks tuleb kasutada rahumeelseid meetode.

Veel andis film vihje, et ainsad eestlased, kes pronkssõduri teisaldamise poolt olid, oligi see kamp natse (mille adekvaatsuses ma ei saa päris kindel olla). Kuid oli väga hea ülevaade sellest, kuidas provotseerida mõne aasta jooksul konflikti ja kuidas Eesti võimud tegid kõike, et venelastest elanike lojaalsus ei oleks mitte nendega vaid pöörduks kuhugi mujale. Seda filmi vaadates tuleb ainult meie vene kogukonnale au anda: nad ei alustanud sõda, kuhu Eesti võim neid tõukis.

Aga eestlased võiksid püüda lahti saada suhtumisest, et nad on milleski erilised ja kuidagi olulisemad kui venelased, siis oleks ka kõik palju lihtsam.

Kuid ühele inimesele ma tahaksin küll autasu anda. Sellele, kes vastas eitavalt tänaval olnud politseiniku soovile "kas võib nende märatsejate suunas püstolitule avada".

Muidumeez said...

Eelmise kommenteerijat lugedes tahaks küsida, et kas sini-must-valge nägemine on tõesti nii õudne, et see kohe natsidega seostub? Kuidas siis ikka nii on, et ma ei tohiks enam rahvusvärve kasutada, kartmata, et miski vasakpoolne mind natsiks ei sõima? Ma tõesti loodan, et Tatsutahime ja tema sõbrad riigitüürile liiga lähedale ei satuks, sest siis tuleks ehk must triip punase vastu vahetada.
Ja teiseks. Kas ainult minul on tunne, et ennast vasakpoolseteks nimetavad isikud muutuvad hirmus härdaks sõna "Venemaa" peale...
Kui mul ainukesena on sellised luulud, siis pean vist arsti poole pöörduma...

Oudekki said...

Sinismustvalge mul natsidega ei seostunud, pigem konkreetsed inimesed, keda ma tean natsid olevat ning natslik retoorika. Väliselt seostub natsidega ikka haakrist ja muu hitlerlik sümboolika.

Mis puutub lippudega lehvitamisse siis mulle käib üldjuhul ühtemoodi pinda kõikide riigilippudega lehvitamine olgu siis Eesti, Vene või Itaalia - aga kui kellelgi väga vaja on, siis laske käia (noh, ainus põhjendatud koht on vist jalgpalli MM, aga Eesti sinna ei jõua. Äkki sellepärast ongi siin see lipuvärk nii "püha", et eestlased ei oska jalgpalli mängida :P). Rahulipp sobib enam, sest see väljendab koondumist idee, mitte juhuslikkuse alusel.

Mis puutub riigitüüri, siis mina seda ei taha üldse mingi väikese kildkonna kätte, olgu mu sõbrad või vaenlased. Ma eelistaks, et riiki tüüritaks nii, et iga kodanik saab mingist nöörikesest tõmmata.

ja muidumeez, KAPO arvab ka, et Venemaa üritab Euroopa vasakpoolsetest ja Vene vähemustest mingit võitlusrühma ehitada. Selle jutu peale on minul ainult üks küsimus: kas te ikka teate, mis aasta praegu on?

(aga see minu kommentaar oli kirjutatud ainult selleks, et näidata, et kui sa teed filmi, kus puudub analüüs ja seisukohavõtt on kuhugi väga ära peidetud, siis pole sellel filmil mingit ühiskondlikku mõju, sest igaüks näeb seda, mida tahab. Mina ja Ulmeguru täiesti eriasju)

Anonymous said...

Jyrkal on õigus - iga venelane pole veel tibla ja viisakate venelastega pole siinmail ammu enam probleeme. Lasnamäe lapsena tean, mis räägin, uskuge mind :)

Oudekkil on tõenäoliselt juba sünnist saadik häbi, et ta eestlane on... Häbenegu siis edasi... Eestlased pole kindlasti üldiselt kjuidagi erilisemad kui venelased - aga siin, sellel maal, Eestis, on. Sest siin on eestlased põlisrahvus. Venelased on niisama erilised oma ajaloolisel kodumaal. Nii lihtne see asi ongi.

Täpselt sama asi on muide kirjas ka meie põhiseaduse preambulis. Iga kodanik võiks ikka teada, millises riigis ta elab.

Anonymous said...

Ulmeguru, minu isiklik arvamus on küll risti vastupidine sellele, mida sina arvad: minu meelest arvavad just liiga paljud eestlased, et nemad on millegi poolest erilised. Kosmopoliidina põlgan aga kõiki oma "äravalituses" veendunuid.

Sinu arvamust, et ühiskonnaga mittekohanduvaid indiviide tuleks looma kombel kohelda, oli mul lihtsalt kurb lugeda. Aga samas ma saan sust ka aru - loomulikult on see lihtsam lahendus, kui põhjustesse süübida ning nendega tegeleda.

Film andis väga hea ülevaate sündmuste eskaleerumisest ning selles suhtes olen suga nõus, et kuju äraviimine oli lõpuks vast tõesti halvimatest valikutest parim. Sest kamp põmmpäid ajas asja lõpuks nii kaugele, et lisaks eesti natsidele hakkasid kuju ümber tsirkust tegema ka vene natsid...

Rojukene, sulle on mul vaid nii palju öelda, et vaata nüüd seda oma ülajäset, mille sa seda kommentaari kirjutades rusikasse pigistasid - ja rahulda end sellega.

Muidumeez, see rahvusvärvide "kasutamine" seal ausamba juures, millest kogu tants lahti läks, oli küll selline, mida lubada ei tohiks. Või pead sina õigeks, et kui ma võtan ühte kätte plakati, millel kirjas "TE OLETE KÕIK VÄRDJAD JA SEAD, MINGE PERSSE!" ning teise kätte sinimustvalge, siis tuleks mind pühaks ja puutumatuks pidada?

Kriku, määri see põhiseaduse preambul endale pähe! See ei oma mingit seaduslikku jõudu! Teinekord loe algusest kaugemale!Põhiseaduse ülejäänud osades on uu hulgas ka kirjas:
§ 12. Kõik on seaduse ees võrdsed. Kedagi ei tohi diskrimineerida rahvuse, rassi, nahavärvuse, soo, keele, päritolu, usutunnistuse, poliitiliste või muude veendumuste, samuti varalise ja sotsiaalse seisundi või muude asjaolude tõttu.

Rahvusliku, rassilise, usulise või poliitilise vihkamise, vägivalla ja diskrimineerimise õhutamine on seadusega keelatud ja karistatav. Samuti on seadusega keelatud ja karistatav õhutada vihkamist, vägivalda ja diskrimineerimist ühiskonnakihtide vahel.

§ 49. Igaühel on õigus säilitada oma rahvuskuuluvus.

Oudekki said...

Kriku, see, mida ma sünnist saati tunnen ei puutu absoluutselt asjasse. Küsimus on ainult selles, mida ma tunnen siis, kuni mõni üritab minu nimel jälkusi rääkida. Häbi on, et ma ei ole kõvemini karjunud, et nii ei saa ja see pole õige. Muide, Kriku, kas se sellist mõistet nagu "inimene" üldse kunagi oled kuulnud? Või "inimõigused"?

Ah jaa, Põhiseadus on kõigest seadus, kokkulepe. Seni kuni ta kehtib, ei tohi seda rikkuda, aga samas ei ole see mingi püha tekst, mida ei muuta ei tohiks :)

Anonymous said...

Inimestega tuleb suhelda keeles, millest nad aru saavad. Aeg-ajalt tuleb elus ette ka loomastunud inimesi, kellega kontakteerudes tuleb nende eripära arvestada.

Kuna ennast Mr. Costello nime taha peitval isikul puuduvad õiguslikud teadmised, ei hakka ma temaga sel teemal vaidlema. Piirdun ainult nendinguga, et PS §-is 12 on juttu üksikisikute diskrimineerimisest ning seda ei toimu. Preambulis on kirjas Eesti Vabariigi eksisteerimise eesmärk ning pronkstiblade tasemele laskumine progrommide korraldamise või millegi veel hullemaga ei aitaks küll kuidagi selle eesmärgi täitmisele kaasa.

Konstitutsiooniõiguse kohta võiksin muidugi paar lugemissoovitust ka anda, aga kuna kõnealune tegelane ei paista midagi lugevat peale Läänes tehtud lühikokkuvõtete marksismi klassikutest, on vist ka see mõttetu. Kui peaksin viimases osas eksima, siis palun sellest teada anda.

Oudekki, kui sa inimõiguste kohta küsid, siis võiksid ka öelda, kuskohas inimõigustega probleemi näed? Mina näiteks näen probleemi selles, et hulk inimesi - kaasaarvatud sina - tegeleb inimõigusi jalge alla tallanud ideoloogia rehabiliteerimisega. Loomulikult ei ole põhiseadusliku korra muutmine tabuteema, aga sa võiksid siiski meeles pidada, et nimetatud põhimõtted on rahvahääletusel suure enamuse poolt vastu võetud - nii enne kui pärast II maailmasõda - ning endalt küsida, kas sa neid täielikult eitades oled demokraat või ei ole.

Kui sulle pole loodus rahvustunnet andnud, siis võiksid vähemalt hoiduda nende demoniseerimisest, kellel see olemas.

Oudekki said...

Kallis Kriku, mina ei demoniseeri kedagi. Seni kuni keegi ei ürita mulle atributeerida seda, et ma peaksin kõigi nende inimestega samu - või osaliselt samu - poliitilisi vaateid jagama, kes minuga juhuslikult sama emakeelt räägivad. Ja kui minu riigi kodanikud - ka vähemus neist - teeb midagi absoluutselt ebatsiviliseeritut, siis ma tunnen piinlikkust (nagu ma tunnen ka piinlikkust nende itaallaste pärast, kes Padre Pio eksponeeritud laipa kummardama läksid, kõik hotellid täis bookides).

Anonymous said...

Kallis Oudekki, minu mäletamist mööda olid just sina see, kes inimest fashistiks sõimas ainult sellepärast, et ta kasutas sõnu "vastutus oma rahvuse ees".

Piinlikkust tunda tasub sul muidugi küll.