1.5.08

Pronkstibla Aljoša


Nägin täna riigitelevisiooni vahendusel tagumise jupi filmist «Aljoša» (2008) ning seda vaadates sai selgeks, et mingit integratsiooni pole eestlastele küll vaja. Kui blond ematibla on kolmkümmend aastat pronkstiblale nelke viinud ja pole selle ajaga isegi eesti keelt selgeks saanud, siis milleks pingutada? Enne saab surnu persest peeru kätte, kui sellisest ematiblast saab lojaalne eesti venelane. Igasugune suhtlus (ja eks ka see integratsioon) on siiski kahepoolne tegevus...

Taustaks: Lola Angst «Fräulein Kurva Sloboda»

9 comments:

Anonymous said...

Noh, sa oleksid võinud filmi esimest poolt ka vaadata, siis oleksid võib-olla mõistnud, miks nii läks. Integratsiooniga üleüldiselt ja Aljošaga eraldi.

Tegelikult vaevalt, sest ma kardan, et sa esindad selles küsimuses keskmist eestlast. Seda, keda kehastas seal filmis too kiilaspäine nats, kes arvas, et kogu ausammas oleks tulnud tükkideks lõhkuda, et neile venelastele mingit pidepunkti ei jääks. Või toda vanameest, kes tuletas meelde kui barbaarselt Vabadussõja ausambaid lõhuti. Ma küsiks retooriliselt: mille poolest me paremad oleme?

Ulmeguru said...

Filmist: natsi ei näinud, vanapapit nägin. Filmi nägin seetõttu poolikult, et põletasin päev läbi risu ja telekat ei vaata kava põhjal, vaid siis kui juhtub.

Kuna vastus läks üüratu pikaks, siis tegin sellest uue postituse...

Anonymous said...

Retooriliselt tõesti. Sest vastus on ju ilmne. Need kaks olukorda pole sarnased, vaid täiesti vastupidised.

Ühel korral kaovad sambad VABADUSELE. Teisel korral kaovad sambad vabadussammaste ja VABADUSE HÄVITAJATELE.
Täielikud vastandid.

Kaamos said...

Lotmani käest küsiti kord, kas on vahet vene sõduril ja mistahes muu riigi sõduril. Vastus oli selline: kui muu riigi sõdur VALLUTAB , siis venelane VABASTAB; AINULT VABASTAB. Nii targa mehe poolt öelduna oli iroonia adutav, kuid näib et paljudele muukeelsetele on see lausa piiblitõde. Muide, kas jumal Moosest mitte selleks nelikümmend aastat koos kogu vahimiiliga mööda kõrbet ringi ei jooksutanud, et sündida jõuaks uus orjapõlvest rikkumata põlvkond..? Kaua MEIL veel oodata on jäänud?

Manjana said...

tänapäeva sõdurid on kõik sel juhul venemaast õppust võtnud. kui vanasti oli teada, et sõdur toob sõja, siis tänapäeval on kõik rahuvalvajad.

"sambad vabadusele" pole üheselt mõistetav termin.

Anonymous said...

see kostello on mingi kodumaata ja rahvuseta puupea. Ma küsiks samuti retooriliselt: miks on maha kistud Hitleri pildid, mis 1943 kaunistasid Nõmme pangamaja? Kuhu on kadunud Stalini ja Kingissepa monumendid? Kas me oleme mingid barbarid et kunstiteoseid maha kisume?

Aljosha abil loodeti patriootlikku eestlast nii kaua ärritada, kuniks oleks tekkinud konflikt (kasvõi rüseluse näol). Küll oleks siis Lavrovil olnud mõnus seda Brüsselis sakslasele prantslasele nina alla hõõruda, et näe foobsed eestlased ei austa Euroopa vabastajat.
Nii lihtne see ongi. Kostello põhjal ütleks et oleks tulnud ka seibideks saagida.

Kaamos said...

Sirjele selles suhtes vastu ei vaidle ,et "rahuvalvajad" on väga arusaamatu termin ja "rahusõdurid" oksüümoron.
Aga see polnud hetkel teema, 62 aastat tagasi neid termineid ei tuntud, kuid vabastati meid ikkagi (aitäh muidugi!) ja siis unustati , et vabastamine peaks tipnema vabastajate kojuminekuga. 62 aastat vabastamist on veidi pikavõitu aeg.

Anonymous said...

Lauri, need kaks olukorda ei olnud midagi nii väga erinevad. Sinu mõttemalle kasutades võib öelda, et nõukogude võim hävitas Eesti Vabariigi ausambaid täpselt samasuguses pühas usus, et need olid püstitatud VABADUSE HÄVITAJATELE. Töörahva vabaduse hävitajatele.
Nii et minu jaoks on need ühed barbarid kõik.

Anonüümne, kui sina oled eestlane ja sinu kodumaaks on Eesti ning sinusuguseid saab olema liiga palju, siis olen ma hea meelega rahvuseta ja kodumaata. Kui see sulle head meelt valmistab, siis võin lisaks ka puust peaga olla. Ikka parem, kui kivipallur. :-)

Anonymous said...

No kust otsast või mis pinnalt saab minna edasi näiteks kellegi sellisega nagu mrcostello. Või miks? Mis kasu saab tulla demagoogidega vestlemisest?

Üks isiklik lisamärkus siiski... sõitke kuu peale oma "töörahva" ja "töörahva pühadega".
Töörahvas ei ole lapsed, pensionärid ja töötud, kõik ülejäänud töötavad ja on seega töörahvas...