25.5.07

Saarel tõusnud kisa-kära


... ehk vallavanem sööks Keeduse ära!

Ütlen kohe ausalt ära, et ma pole seda filmi näinud ja tõenäoliselt ka ei vaata ning et see post on ka rohkem mõeldud mu tuttavatele mandril, kes ei viitsi Saaremaa lehtedes kaevata.

Kui ajaleht «Oma Saar» avaldas 16. mail Aare Laine uudisnupu «Mustjala mehed ETV-s», siis võis tähelepanelikum lugeja juba aimata, et jama on õhus. Viis päeva hiljem ilmus samas ajalehes Ain Lemberi pikem ja põhjalikum ning taustu avav lugu «Sulev Keeduse dokfilm pani Mustjalas kired möllama». Selles loos said sõna paljud asjaosalised ja muidu kohalikud inimesed... et siis igasuguseid arvamisi.

Selsamal, 21. mail avaldas «Eesti Päevaleht» Andres Laasiku arvustuse «Sulev Keedus näitab saarlase mandumist».

Järgmisel päeval ilmus «Eesti Ekspress» ning seal lugu «Ärge tapke sõnumitoojat!». Selle loo puhul tuleb ette heita autori Margit Tõnsoni küündimatust, kes on viiendiku loost maha viksinud (peenemalt öeldes: tsiteerinud) ajalehe «Oma Saar» pikast loost, samas pole Margit Tõnson suutnud isegi ajalehe nime õieti kirjutada. Saaremaal on Margit Tõnson lobeda sule läbi nüüdsest siis ajaleht «Oma Maa»! Samas annaksin ma kaksteist punkti Barbi Pilvre kommentaarile, mis ilmus selle loo lisandusena. Parim, mida ma selle kõige kohta lugenud olen!

23. mail asus vasturünnakule aga Mustjala vallavanem Kalle Kolter. Seda kuupäeva kandvat ajalehte «Meie Maa» võib ju nimetada suisa filmi-eriks, sest ilmus vallavanema kirjatükk «Ka nii võib kuulsaks saada...» ja ajakirjanik Oliver Randi lugu «Dokfilm Mustjalast tõi võttegrupile ärakasutamissüüdistuse» ning juhtkiri «Film tõi tüli majja».

Oliver Rand näitas üles ka head ärivaistu ning avaldas samal päeval sellesama loo ajalehes «SL Õhtuleht»... tõsi, väljaandele omasema pealkirjaga «Võttegrupp jootis meid iga päev viina ja õllega!». Nii «Meie Maa», kui ka «SL Õhtuleht» süüdistasid filmitegijaid ebaeetilises käitumises, ehk siis osaliste täisjootmises.

Järgmise päeva «Meie Maa» rehabiliteeris end mõneti Jaanus Tamme läbi, kelle sulest ilmus «Läbulugu».

Täna, 25. mail avaldas «Oma Saar» intervjuu filmi autori Sulev Keedusega ««Jonathan» on film Eesti indiaanlastest». Ilmselt saatis Mustjala vallavanem oma pahameelepurske «Ka nii võib kuulsaks saada...» ka ajalehte «Oma Saar», kus see täna siis ka vastaspoole arvamusena ilmutati.

Taustaks: Velikije Luki «Viina veel»

2 comments:

kivisildnik said...

tuleb uurida välja kui palju viina müüdi võtete ajal kohalikues viinalettides per kohalik kärssja asi on selge; keeduse kaardi väljavõte on ka abiks

Ulmeguru said...

Alati võib vaielda, et kas säherdust filmi on vaja... aga vallavanem on endine kultuuritöötaja ning selle fakti valguses on tüübi avaldused ikka masendavad...

Samas usun, et filmimeeste poolt lausjootmist ei toimunud, sest vallategelaste rünnakud on just sedavõrd marutõbised, et on selge, et fakte pole, et on vaid üle ääre ajav jõuetu viha...