18.4.07

2046 (2004)


Õnnestus lõpuks näha filmi «2046» (2004).

Muljed on vastandlikud, aga positiivsed. Ainus tõeline tõrvatilk meepotis oli filmi žanriline määratlus. Film ei ole ulme! Ei SF, ei fantasy. See, et filmi peategelane kirjutab ulmelisi lemberomaane... see ei tee filmi ulmeks. Isegi siis mitte, kui filmis on pikki katkendeid sellisest romaanist.

Sedapuhku ei saa hämamist žanriga isegi kohalike «meistrimeeste» süüks panna, sest odav balti DVD kordab lihtsalt püüdlikult muu maailma juttu. Tõsi, inglisekeelses Wikipedia kirjes oldi pisut ettevaatlikumad ning öeldi: «/.../ but also includes some science fiction elements.» See oli igatahes ausam, kui vahutamine tulevikku kihutavast rongist ja inimesest, kes tahtis tulevikust tagasi tulla. Jah, ma saan aru, et selline film on müügimehe õudusunenägu... kuid müügimehe probleemid ei peaks muutuma vaataja probleemideks.

Kohaliku DVD puhul tahaks ära märkida veel iseäranis jaburat reklaamlauset. «Unustage kõik, mis te teadsite siiani Wong Kar-Wai'st...» Mind täitsa huvitab, et mis see kõik on, mida eesti vaataja teadis Wong Kar Wai'st?

Kui aga distantseeruda turunduslikust valest, siis on võimalus vaadata suurepärase pildi, hurmava muusika ja võrratute näitlejatöödega suhtedraamat. Lihtsalt istud/lamad ning vaatad ja naudid. Soovitav muidugi mitu korda vaadata, sest järgmistel vaatamistel ei pea enam sedavõrd pingsalt jälgima sisu ja võib keskenduda detailidele... sest on millele keskenduda.

Ilmselt oleks arukas kõigepealt vaadata filme «A fei jing juen» (1991) ja «Fa yeung nin wa» (2000), millega «2046» (2004) moodustab midagi triloogiataolist. Mina polnud neid varasemaid näinud ja ei saaks öelda, et see seganuks.

Taustaks: Shigeru Umebayashi «2046 Main Theme (With Percussion)»

4 comments:

Anonymous said...

Üldiselt nõus Jyrkaga-korralik film, ent mitte ulme ja kui siis, vaid väheste ulmeliste elementidega. Mälestus on nagu selline-huvitav, ent veidi veniv, hiinlased on meie jaoks kõik nii üht moodi, et kohati raske meeldegi jätta, millisega peategelane parajasti semmib. Aga pahasti filmi kohta küll ei ütleks.

Kristjan Rätsep

Trash said...

Kuidas DVD kvaliteet oli? Mul on millegipärast jäänud tunne, et tegu on veidike korralikuma reliisiga kui ülejaanud balti junnid.
Samas mul endal on HK bootleg kus firma logo jookseb filmi ajal üle ekraani. : )

Ulmeguru said...

Midagi karjuvat kohe silma ei hakanud... ma muidugi pole ka pädev tõlke üle otsustama... võib vist öelda küll, et keskmisest saja-eegusest parem...

Peemot said...

Fa yeung nin wa oli igatahes suht tüütu motellidraama võrreldes 2046'ga.