13.9.08

Gei(pop)kultuur

TV3-e kavas on täitsa hea saade, kus Mihkel Raud trööpab värske Eesti Ekspressi teemasid. Viimases saates oli ka asisemaid teemasid, aga blogides hakati urisema just sel teemal. Kui ma oleks vandenõuteoreetik, siis ma arvaks, et geiteema toodi meelega sisse, et näiteks juhtida inimeste tähelepanu kõrvale venekeelsest AK-st.

Esimesena tõstis teema üles Ninataga. Kuna antud isikul on kohalikul blogimaastikul sellise kurja ja tagurliku muti maine, siis tormas kohe üsna mitu progressiivset blogijat asju õigeks kommenteerima. Suisa lahtisest uksest murdis sisse vasakSirje (sorry, et ma tänasel päeval nõnda, aga palju õnne!), kes kukkus kohe alandatuid ja solvatuid kaitsma ning keeras (ilmselt) tahtmatult asja absurdiks.

Kõige aktiivsemalt plõksis aga keegi ZEN, kes hiljem asja ka oma blogis jutuks võttis. Ka selle postituse kommentaariumis jahvatati palju lollust kokku, aga vähemasti Wild ja Ramloff jagasid matsu.

Huvitav, et kas kõik need omasooiharuse preestrid ei näinud saadet, või on nad sama lühikese mäluga nagu saates esinenud «ekspert» Heidy Purga, kelle kenasse teooriasse kuidagi ei sobitunud ei Jimmy Somerville, ei Boy George, ei Marc Almond.

Ütleks siis ära, et saates räägiti geipopkultuurist ja räägiti just selles kontekstis, et ilmuvad laulud ja artistid, kelle jaoks geitamine on lihtsalt turundusstrateegia, sest sageli on tegu täiesti tavaliste heterotega. Heidy Purga väitis, et see sai alguse möödunud sajandi 90ndatel. OK, aga Village People, näiteks? Olgu, nõustun, et asi on läinud massilisemaks... aga see seksuaalsuse rõhutamine ja selle kaudu müümine on üldse massilisemaks läinud... see pole vaid (liba)geiteema. Ühiskond on muutunud!

Ja üleüldse pole see ühiskonna jaotamine geideks ja mittegeideks miski heteroteema. Alustasid sellega ju ikkagi geid ise... eks kõik need kapist-välja-tulemised kui eriti karm kodanikujulguse avaldumine ning need paraadid ja puha. Võtta või seesama Jimmy Somerville, kes kogu aeg enam kui häälekalt on seda geivärki ajanud... meenub ju kasvõi see, kuidas ta süüdistas, et Pet Shop Boys pole ikka õiged geid, sest nad pole otse ja lõplikult öelnud, et nad geid on.

Tunnistan, et mind kui tarbijat tegelikult ei huvita, muusiku, kirjaniku, kunstniku, näitleja või mistahes looja seksuaalsus. Ma ei pea teose nautimiseks seda teadma. Enamjaolt! Mõnikord on aga nii, et teose sisu sunnib sedasorti asjade vastu huvi tundma. Näiteks, kui laulu pealkiri on «What Makes A Man A Man», siis uurid ju ikka, et mis ja kuidas... eriti, kui laul meeldib.



Taustaks: Marc Almond «Mother Fist»

5 comments:

Anonymous said...

Irf, küll on tore, et lõpuks tuleb ikkagi valge keskealine heteromees, kes ütleb kuidas asi PÄRISELT on. Tema jagab maid, jagab matsu ja jagab õigust (teiste jagamine on seejuures kaheldava väärtusega - tagurlik, plõksimine v lausa loll). Palju õnne sullegi! XD

Ulmeguru said...

Tänud-tänud... valge keskealine(?) heteromees ei tohi sel teemal muidugi midagi arvata... järsku ei tohi ta isegi hubast homopoppi kuulata... noh, et määrib va sedasamust poppi... :]

Anonymous said...

nu EE ei ole ammu enam mingi asjalik ajaleht, kohati kollasem kui SLÕ.
Raua saadegi on kuidagi lahja ja lame.

Ninataga said...

Kusjuures, mina omases keeles just üritasin nendest "popgeydes" just nagu 90 tekkisid, heterod, kes on endale gey maski ette tõmmanud rääkida...
Ma võin mida iganes öelda, Sirje pistab ikka kisama ;) Eks ta homme tuleb mind Laari upitamise eest maatasa tegema:P

Muidugi ei tasu unustada - mind lõbustavad selliste ZEN-ide ja Sirjede hõiskamised, kus inimesed vehivad mõõgaga ja tapavad enda peegelpilti sealjuures hoolega :)

Sorry, et nii pikk sai :)

Sinult nagu ikka HEA LUGU :)

Manjana said...

aitähh õnnitluse eest!

Tegelt oli ikka nii, et mumeelest oli ninataga kas ennast halvasti väljendanud või ta nii mõtleski, aga kukkus välja maru naljakasja ma keerasin vindi ikka meelega üle.

Muideks, see uurimus, millest ajalehed möödunud nädalal kirjutasid, oli väga põnev. Seal oli, et eestis elavad geid on sama ebatolerantsed kui heterodki. Näiteks leivad nad, et biid on vastikud ja aint seksi peal väljas ning transud on üldse täiesti imelikud.