23.2.08

Kultuurita Kultuuriuudised


Riigitelevisioon võttis kavva «Kultuuriuudised». Ega ma neid uudiseid eriti vaatama ei tõtanud, sest mälestused arhitektuurisaatest «OP!» on siiani valusad, aga reede hilisõhtul nägin kogemata ühtede kultuuriuudiste kordust...

Nojah, neljast uudisest oli kultuur vaid üks. Uudisteks oli miski teadlase austamine Tallinna ülikoolis, miskid Lennarti auhinnad Tartu ülikoolis, Oscarite jagamine pühapäeval ja miski ammuse poliitiku pildi riputamine Stenbocki majja. Ma täitsa teadlikult ei nimeta siin professori, laureaatide ja poliitiku nimesid, sest küsimus pole neis. Küsimus on selles, et kultuur on neist neljast uudisest vaid Oscarite jagamine pühapäeval! Ülikoolides toimunu läheb pigem haridusuudiste rubriiki, kuigi juuksekarva lõhkiajades võib professori austamisest 25% ka kultuuriuudiseks lugeda. Poliitiku pilt oli siiski ajaloo- ja poliitikauudis, sest jutt oli poliitikust, aga mitte maalist.

Tegelikult on see kõik kohutavalt iseloomulik, sest Eestis ületab ajakirjandusliku (kultuuri)uudisekünnise vaid miskite taatide (parem kui veel surnute) austamine, auhindade jagamine ja muu säherdune. Antagu andeks, aga ma tõesti ei usu, et neljapäeva õhtul ja reedel ei toimunud Eestis ühtegi raamatuesitlust, ei avatud ühtegi näitust, ei toimunud mõnda asist kontserti, jne.

Taustaks: Black Lung «Unorthodox Abnormality Broadcast»

No comments: