27.7.09

Harry Potter ja neegrid

Eile sai hommikusöögi kõrvale vaadatud ühte Potteri-filmi ning taaskord kerkis mul küsimus neegritest selles maailmas.

Mäletan, et esimeses filmis mind kohutavalt häiris see röökiv neegrijõmpsikas, kes tribüünil lendluudpalli kommenteeris. Esiteks oli ta lihtsalt ebameeldiv tegelane... ja seda üldsegi mitte rassilistel põhjustel. Teiseks ei meenunud mulle (või ei märganud ma) raamatus üleüldse sellist tegelast. Filmis oli aga suvalisele kõrvaltegelasele liialt palju ekraaniaega antud... ja tundub, et eelkõige just rassilistel põhjustel.



Nüüd viiendat filmi (taas)vaadates oli jälle üks kõrvalosalisest neeger kolepalju aega ekraanil. Tundus lahe tüüp olevat, aga olukorras kus hulk mõnusaid kohti romaanist filmi ei jõudnud, on sellise tegelase rohke näitamine liigne luksus.

Uurisin pisut tausta ning sain teada, et Potterimaal on mehe nimeks Kingsley Shacklebolt ja et tegu on vägagi tegusa taadiga. Tore on! Samas tuleb tunnistada, et romaani lugedes mees küll meelde ei jäänud ning meelde ei jäänud ka mehe nahavärv.

Tegelikult on mul muidugi ükstapuha, et mis nahavärviga tegelased ekraanil ringi sibavad, aga selline lipitsemine neegrite ees mulle ka ei meeldi. J. K. Rowlingi romaanides olid küll asiaadid, aga neegreid seal küll polnud. Tundub, et filmides on hakatud seda «viga» hoolega parandama...

Taustaks: Switchblade Symphony «Wicked»

11 comments:

Unknown said...

Filmi pole näinud, aga neegreid oli raamatutes küll. Kasvõi Angelina Johnson, lendluupalli kapten (pidin WPst nime otsima). Vist mainiti ka Kingsley neeger olemist, ei mäleta - pole ammu lugenud.

Anonymous said...

Raamatus on ka Kingsley neeger - nii on.

sepp said...

kas eeldus "kui nahavärvi mainitud ei ole, siis järelikult on tegelane valge" tuleneb sellest, et sa ise oled valge, või sellest, et kuna kirjanik on valge, küllap ka tal on default=valge sinu arvates?

Anonymous said...

Lendluudpalli kommentaator oli Lee Jordan, Fredi ja George´i sõber ja klassikaaslane. Vist ka mainitult neeger.

Trash said...

Raamatu esialgses versioonis, selles legendaarses mille Ratton, Trafler ja Co omal ajal tagasi lükkas, oli Harry Potteri asemel peategelase nimeks Tommy Potter ja ta oli mustanahaline ning tõmmud olid samuti suurem osa tegelaskonnast. Hiljem kirjutas Rowling selle kirjastuse soovil ümber, kuid tal õnnestus siiski paar mustanahalist poolsalaja sisse sokutada.

Kuna Harry Potter on ülemaailmne fenomen, siis oleks sobilik ülemaailmet protsentuaalsust silmas pidades ka tegelaste nahavärv ära jagada. Hetke Potter-film on väga rassistlik teos, lausa hitlerlikult valge rassi eelistusele rõhuv.

Ulmeguru said...

2Sander
Angelina Johnson oli tõmmu jah ning nüüd piltidelt vaadates isegi neeger. Samas tema puhul seda küsimust ei teki, sest Angelina ekraanilviibimine oli alati põhjendatud ning sestap ei tekkinud sellise valveneegri muljet.

2Anonüümne
Vabalt võis neeger olla. Lugesin ammu ja ei mäleta isegi seda tegelast, aga konkreetselt filmi loogikat aluseks võttes oli Kingsley selline valveneeger, keda rõhutatult mitu korda näidati ning kes sai ka ühe lause öelda.

2sepp
Ilmselt seetõttu, et olen ise valge ja eeldan ka valgelt kirjanikult seda. Ja antud teoses ilmselt ka seetõttu, et neegritelt ja asiaatidelt eeldaks pigem teistsugust võlukunsti.

2Telc
Thnx! Otsisin seda nime, aga ei leidnud. Seda ma mäletasin, et Harry&Co klassikaaslane. Nahavärvi raamatus ei mäleta, aga filmis oli talle liiga palju ekraaniaega antud.

2Trash
Räme naer!

Anonymous said...

Äkki pole asi üldse nn poliitilises korrektsuses vaid pigem selles, et tahetakse filmi rohkem müüa? Loogiline siis ju, et seal tegelasi igasuguse nahavärviga, nii leiab igaüks endataolise fännamiseks.

Ulmeguru said...

Tõttöelda ei teagi ma, et kas filmitegijaid ajendas poliitiline korrektsus või lihtsalt merkantiilsus... lihtsalt häiriv on, et mingi tegelane saab ekraanil suurema rõhu kui oleks arukas... ja kui tegelase nahavärv on must, siis paratamatult hakkad mõtlema...

Ma tõesti loodan, et seda postitust ei peetaks rassistlikuks... aga ilmselt asjata loodan...

oll said...

ja kui tegelase nahavärv on must, siis paratamatult hakkad mõtlema... Ma tõesti loodan, et seda postitust ei peetaks rassistlikuks...

:)
Päeva parim nali. Aitäh.

Ulmeguru said...

Novot, mida oligi tarvis tõestada!

Oled valge ja sead kahtluse alla neegri mõttekuse filmis ning oledki kohe rassist.

kashei said...

pseudoprobleemid....