24.9.07

Avalikud selgitused Rain Tolgile


Kirjutasin eelmine nädal oma blogis, et boikoteerin Aktuaalset Kaamerat ning täna avastasin, et sinna lõppu on laekunud kommentaar, kus Rain Tolk nõuab minult seletust. Kuna vastus venis kole pikaks ja ehk huvitab see teisigi, siis tegin uue postituse.

Rain Tolk kirjutas:
saan aru, et sul on isiklikult midagi mu sõprade vastu ja sa üritad igal võimalikul juhul kellegi õnne või õnnetuse arvelt oma ego upitada, aga kuna sa võtad avalikult sõna ja inimesed su blogi mingil kummalisel põhjusel loevad, siis täpsustuseks - koer, kelle surmast kirjutab õhtuleht, ei jooksnud vabalt ringi joodikute keskel, vaid ta lipsas omanikul käest ja temaga mitte ei mängitud, vaid teda püüti kätte saada. kuni tuli auto ja sõitis ta surnuks. kirjanikuna võiksid ehk teinekord olla vähe tekstikriitilisem kui õhtulehte näed ja mitte mõtlematult kõike üksüheselt vastu võtta.

kuid täiesti arusaamatuks jääb mulle, miks sa niivõrd vaenulikult suhtud filmi, mida sa pole isegi näinud ja filmi tegijatesse, keda sa isegi ei tunne. nimetada mind ja mu sõpru "INIMVÄRDJATEKS".. juhul kui ma olen sulle midagi halba teinud, siis palun vabandust. vastasel juhul aga leian, et võlgned selgituse.


Minu selgitused:

Juhtumist.
* Isiklik on see vimm vaid niipalju, et ma isiklikult ei salli seda, mida konkreetne kamp kohalikus kultuuris teeb.
* Ei upita enda ego kellegi õnne- ega õnnetuse arvelt, sest pole enam kuhugi upitada... ego mul niigi suur ja maksimumkõrgustes.
* Olen tekstikriitiline ja ei võta ühtegi meediaväljaannet maailmas puhta kullana.
* Kui mul oleks ainult valida ajalehe versiooni ja osaliste versiooni vahel, siis antud juhul eelistaksin ma pimesi ajalehe versiooni, sest seda soovitab mu isiklik kogemus.
* Kuna mul on siit-sealt tilkunud ka lisainfot, siis seda enam võtan ma juhtumiga seotud boikotiaktsiooni ja Siim Nestori kirjatükki kui topsisõprade ringkaitset.

Filmist.
* Iga arukas inimene peab suutma valida... infoajastul on see suisa eluline oskus.
* Mulle tundub, et just seepärast antaksegi kõrgkoolides füüsiliselt ülejõukäivaid kohustusi... näiteks peaksid filoloogid mingitel semestritel lugema üle 200 lehekülje päevas ja nii iga päev... loll hakkabki lugema ja pöörab ära... arukas inimene teeb kaudinfo põhjal miski eelvaliku ja loeb ainult olulised asjad.
* Filmide, muusika ja raamatutega on samamoodi, et kaudinfo põhjal eelvaliku tegemine on eluline oskus, sest kõike ei jõua lihtsalt füüsiliselt. Minul see oskus on ja enamjaolt ma oma eelvalikutega ka ei eksi... loomulikult hindan ma omi seisukohti ümber ning mõnikord siiski tarbin hiljem toodet, mille algselt maha kandsin... sageli selgub, et poleks siiski pidanud.
* Konkreetse filmi puhul ütleb mu eelinfo (nähtud jupid ja tegijate nimed), et pole mõtet filmi vaatamiseks aega raisata.

Inim- ja muudest värdjatest.
* Olen nõus, et ilmselt pole väljendid «inimvärdjas», «kultuurivärdjas» või «kultuuripede» kõikse ilusamad. Samas, kui ma sellest nõmedast ja jälgist juhtumist kuulsin ja lugesin, siis valdas mind viha ja vastikus tegelaste asjus, kelle süü tõttu hukkus väike loom.
* Loomaomanik peab hoolitsema ja vastutama nende eest, kes tema hoolde on antud ning kes ise (näiteks lemmikloom tänaval) iga kord hakkama ei saa. Loomulikult juhtub õnnetusi, aga õnnetusel ja «õnnetusel» on vahe!

Blogist.
* Blogi kui selline on (Eestis) siiski suhteliselt uus nähtus ning ilmselt sellest ka (eesti) inimeste teatav peataolek. Kindlasti pole blogi ajakirjandus, kuigi paljud blogijad seda nõnda näha tahavad. Afišeeritakse seda või mitte, aga blogi on eelkõige siiski isikliku mõtte avaldamise koht. Kuna enamus blogisid on avalikult kättesaadavad, siis ilmselt on blogid avalik-isiklik meedia.
* Minu blogi pole kuigi menukas: keskeltläbi 60 külastust päevas. Antud juhtumit lahkav kirjatükk on poole nädalaga kogunud küll 150 vaatamist, aga see ei tähenda, et ma hakkaks nüüd ainult teatud kultuuritegelastest kirjutama. Minu huvid on mujal ning pole ka mu blogi populaarsus omaette eesmärk. Samas oleksin ma silmakirjalik, kui ma väidaks, et mulle mu blogi loetavus üldse korda ei lähe. Kõiki avalikke blogisid peetakse selleks, et teised neid loeksid.

Olen omi kommentaare jätnud ka siia ja veel kahte kohta (mis teatud filmi poolehoidjate tõttu on nähtamatuks keeratud) ... ehk siis blogipostituste juurde, mis sellestsamast sündmusest ajendatud.

Taustaks: Soft Cell «Youth»

11 comments:

Anonymous said...

mul on kahju, et oled oma otsused teinud tendentslike ja valede tõlgenduste järgi. mul on ka kahju, et olen oma tegevusega sulle haiget teinud, aga usu mind -see pole kunagi olnud eesmärk. proovi ehk hakkama saada.
parimat,
rain

Heli said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

ma ei saa ainult sellest aru, et kustkohast sul seda sappi nii palju tuleb, kui sul põis ju ometigi ära lõigati...

Anonymous said...

Kui lp Rain Tolk veel siia juhtub, siis ehk vastaks ta, miks ta kunagi on töötanud kollases pressis, tootnud lugusid, mis on olnud täielik möla ja väljamõeldis ja nüüd, kus ta ise on kollase pressi hambusse sattunud, räägib siin mingist tendentslikust infost ja muud jampsi? Vaat kes räägib! Nüüd, kus Tolgist on saanud suur näitleja, ta muidugi häbeneb oma kunagisi alamaid töökohti ja deklareerib, et see oli iroonia ja ühiskonnakriitika. Räägi oma vanaemale seda. Ükskord tuleb kõik möla omale kaela, karmavõlg tasuti sulle ära viimaks ja kahjuks ka sinu sõpradepunt sai sellest osa.

Anonymous said...

to: anonüümne
vastan sulle hea meelega, kui sa ütled, mis on sinu nimi.

Anonymous said...

Nujaa, selge see, et poliitiliselt korrektses postmodernistlises maailmas oleks Ulmeguru pidanud oma järeldused tegema pärast aastatepikkust soul-searchingut ja soovitavalt ka paari egotrippi… ega oleks tohtinud kohe alguses välja öelda, mis ta sest koeraloost arvab. Samas, raske on temaga mitte nõustuda. Tulge nüüd hetkeks teadvusele, vennad – kus on teie empaatiavõime? Kas normaalne inimene paneks sellises olukorras tina? Need katsed midagi (ilmselt mitte juhtunut) õigustada on Tolk-Nestori seltskonna margi veelgi rohkem täis teinud.

Omalt poolt võin kinnitada, et pole ei Ulmeguru ega Nestoriga kuidagi seotud, samuti ei loe mainit ajalehte. Nimetatud filmi käisin ka alles nüüd vaatamas. Öelda, et olen pettunud, oleks ilmselt kompliment, aga see on ka üksnes minu isiklik arvamus. Haip on lihtsalt üks meie postmodernistlise aja märke.

kivisildnik said...

pimeda juhtkoer olgu kaine ja koerajuht olgu samuti sellest maailmast

Anonymous said...

Võitlus SLÕ-ga on kaotamisele määratud.
Mida tundlikum sa kriitikale oled, seda rohkem sind liistule võetakse.
Esto TV oli iseenesest lahe, ent muus osas ei ole Tolk mingit vaimustust tekitanud.
Veiko

Trash said...

Ma kuulsin jälle, et Õunpuu oli seda koerakest nii julmalt peksnud, et loom ise valis vabasurma auto rataste all. Riho Tulve sõitis just rattaga mööda ja nägi seda, tüüpi võib uskuda, ikkagi budist.

Anonymous said...

"Uus ilmutus, mida hlõstid otsisid, avaldub täiesti kindlal kujul ainult Danila 12 käsus, mis sisaldavad elementaarse moraali praktilisi reegleid, nagu varguse, kõlvatuse, joomise keelamise ja ettekirjutused sõpruse, külalislahkuse ja palvetamise kohta. On iseloomulik, et need kõik on väikekodanliku moraali tüüpilised nõudmised, eriti varguse, kõlvatuse ja joomise keelamine ning külalislahkuse nõudmine. Orja seisundis olevale
pärisorisele talupojale on nad võõrad ja mittevajalikud..."

Nikolski, Nikolai. Vene kiriku ajalugu. Tallinn: Eesti Raamat 1983 lk. 223

Anonymous said...

tulid meelde Vesipruul ja Tatikas ;)