22.7.09

Autod ja autojuhid

Olen viimasel ajal sattunud üsna mitmes blogis lugema kriitikat juhmide autojuhtide teemal ning siis alati leidub ka vähemasti üks kommenteerija kes hakkab sonima GPS-st ja sellest, et spidomeeter valetab. Tavaliselt esitatakse seda juttu, et õigustada enda kihutamisi ja leida võimalus, et taaskord sõimata juhte, kes arvavad, et võivad sõita ka aeglasemalt kui piirkiiruse märk lubab.

Minuteada on auto sõidukiiruse määramiseks siiski spidomeeter ja kõik muu on hülge möla. Loomulikult võib sõidukiirust mõõta GPS-iga, aga samahästi võib seda mõõta ka vanaema vererõhuga... politseid ei huvita kumbki variant. Aga eestlane on juba selline «tark», kes ise paremini teab ja arvab, et seadused on ülejäänud lollidele täitmiseks.



Olen küll omajagu anarhist, aga arvan, et mingeid kokkuleppeid tuleks siiski järgida... liikluses eriti.

Kahjuks on aga näiteks (eriti Saaremaal) ports juhte, kes arvavad, et peateele ette keeramine on lahe ja absoluutselt ohutu tegevus. Küll teeb seda killustikukoormaga kallurijuht, küll blondiin kaubikuga, küll mossega taat, küll brünett bemmiga jne. Olgu, olid tähelepanematu või ülbe, anna siis kähku gaasi ja sõida eest ära... aga ei, kogu aur on läinud ettesõidumanöövri peale ja ka autol pole õiget minekut... ning siis tulebki peateel liikujal järsult pidurdada jne.

Taustaks: Life Cried «Procession, Rigor Mortis»

10 comments:

Anonymous said...

Nõus. Saaremaal sõidavad kohalikud ohtlikult.

Anonymous said...

Kas politseid sinu spidomeeter huvitab? Ilmselt mitte, järelikult ka see on "hülgemöla".
Gepsuga saab lihtsurelik kätte vähegi reaalse liikumiskiiruse.

Kalmsten said...

pidin siin neli päeva järjepamu mööda riia maante veert kõndima ja igapäev nägin ühte avariid mis oli juhtunud tänu ettesõitmisele- autode asendi järgi tegin järeldused, mitte ei läinud aru pärima nende punaste nägudega ja infarktieelses seisundis viibivate tegelaste käest, kes ümber auto siblasid ja telehvonidesse lärmasid...

Bone-steam motor forevar!

E:r said...

Kas tehnoülevaatusel spidomeetri mõõtetäpsust kontrollitakse? Kas müüki toodavatel autodel (tehasest, järelturult) spidomeetrit taadeldakse?

Spidomeeter on autojuhi üks võimalik abivahend kiiruse mõõtmisel. GPS on teine variant, aknast välja visatav sõlmedega nöör kolmas jne.

Politseid ei huvita karvavõrdki, mida spidomeeter näitab, kui nad radariga auto kiirust mõõdavad.

Seega tuleb juhil kasutada mõistust ja oma rahakotile/tehnilise oskuse tasemele sobivaid mõõtevahendeid.

Ulmeguru said...

Ma vist väljendusin pisut segaselt... võibolla...

Mõte oli selles, et auto kiiruse määramiseks peaks spidomeetrist täiesti piisama. Ja see GPS-i jutt kerkib tavaliselt üles siis, kui on vaja õigustada oma kihutamist... noh, et spidomeeter näitab ju alati vähem jne.

Mis puutub kihutamisse, siis me oma punase loomaga ei kihuta... kuigi suudaks enamuse autopededest selja taha jätta... seega, politsei ja nende radar meid ei morjenda.

Loomulikult on võimalik ka meil kiiruse ületamise eest trahvi saada, aga siis on see pigem hea tee ja pisukese tähelepanematuse eest... mitte aga teadliku lollimängimise eest... mul lihtsalt pole muud sõna tolguste kohta, kes 30–40 km/h lubatud piirkiirust ületavad ja (pimedates) kurvides mööda pressivad...

(eevo) said...

Nimetaksin seda "muidugi-pead-sina-pidurdama-sest-õige/peatee-on-see-tee-kus-sõidan-mina!" mentaliteediks.

Ulmeguru said...

Loll jutt see peatee-mentaliteedi-jutt.

Peatee määravad liiklusmärgid jne. Teoreetiliselt ei peaks peateel liikujat üldse huvitama, et mis kõrvalteel toimub. Praktikas on siiski arukas jälgida, et milline väärpauk nüüd kõrvalteelt välja tormab...

(eevo) said...

seda ma räägingi, et nende jaoks pole liiklusmärke vaid kusiganes teel nad sõidvad ongi alati peatee.

Ulmeguru said...

Ahaaa... sorry, ei tohi ikka tööl kommentaare lugeda ja neile vastata... taipamine on ikka hulga töntsim... :)

Anonymous said...

Pakun tagasihoidlikult et spidomeeter on ehk siiski üks täpsemalt toimivaid mõõteriistu autol. Vaevalt tahab mõni liiklusvahendite tootja jageleda n+n riigi liikluspolitseinike ja nende radarite ning kohtutega? Vähemalt pole sedasorti case-idest kuulda olnud seni?
Kui politsei kellegi spido usaldusväärsuse kysimuse alla seab – teenindus vms peaks ju abisse tulema kohe?