15.1.08

Kesköine tsirkus


Harry Potteri menu tuules on tekkinud olukord, kus iga enesest ja rahast lugupidav autor kirjutab mõne fantaasisarja, mille sihtgrupiks nooremad või vanemad lapsed. Eesti keeleski on neid viimasel ajal omajagu ilmunud, või tuleks öelda, et enamus eesti keeles ilmuvat fantaasiakirjandust ongi lastele mõeldud?

Darren Shani romaan «Cirque du Freak» on esimene köide samanimelisest triloogiast, mis omakorda on esimene triloogia 12-köitelises «Darren Shani saagas».

Raamatu autor ja peategelane on sama nimega ja see peaks minavormis loole otsekui usutavust lisama. Samas ei loo autor lugejale liigseid illusioone ning mainib juba avasõnas, et raamat ja elu on ikka sootuks erinevad asjad, et elu on rängem ja ebaõiglasem, et elus ei võida alati hea...

Darren on üsna tavaline poisiklutt, kes koos kolme semuga saab teada, et nende linna külastab Cirque du Freak. Selle prantsusekeelse terminiga tähistatakse meelelahutust, kus publik saab nautida kõikvõimalikke emakese Looduse väärarenguid: huntmeest, madupoissi, ülisuurt ja -mürgist ämblikku jne. Poisid on põnevil, klapivad raha ja püüavad hankida pileteid. Asja muudab keeruliseks ürituse keelatus ja salajasus.

Darren Shan ja Steve Leonard satuvadki kesköisesse tsirkusesse ning on etendusest lummatud. Kahjuks saab sellest tsirkuseskäigust ka pöördepunkt poiste sõpruses ja elusaatustes üleüldse. Darrenile nimelt meeldivad ämblikud ning loomulikult lummab vilepillile kuuletuv ämblik poisi jäägitult. Darren tahab ämblikku endale, kahjuks on omanikul asjast teistsugune arusaam ja omanik pole ka õnnetuseks tavainimene...

«Cirque du Freak» on lobedas keeles hoogne ja põnev lugemine. Autor on välja mõelnud huvitava ja samas realistliku fantaasiamaailma, kus ajuti on üks klišee teise kukil, ajuti aga naerab autor õudusfantaasiate klišeed armutult välja.

Miinuseks võib aga lugeda romaani sarjalisuse, sest raamat katkeb väga huvitaval kohal ning tegu ongi vaid sissejuhatava köitega pikemast sarjast. Tekkis kange tahtmine võtta kohe järgmine raamat ja lugema hakata, aga kahjuks eesti keeles seda veel pole. Tahaks loota, et see siiski üsna pea ilmub..!

*

Antud kirjatükk ilmus reedel ajalehes «OS Telenädal» ning kuna seda väljaannet wõrgus pole, siis kopeerisin teksti ka siia.

Taustaks: Frank The Baptist «Scars Forever»

No comments: