7.1.07

American Beauty (1999)


Arvasin kogu aeg, et film «American Beauty» (1999) on paras paariline filmidele «American Pie» (1999), «Road Trip» (2000) ja «Legally Blonde» (2001). Ei teagi, et miks ma niimoodi arvasin, aga arvasin. Eks inimeste elu üldiselt koosnebki sedasorti pinnapealsetest arvamistest. Nüüd siis «American Beauty» (1999) vaadatud ning see arvamine ka kuhugi arvamiste prügikasti visatud.

Film algab üsnagi meeldejääva ütelusega:

My name is Lester Burnham. This is my neighborhood; this is my street; this is my life. I am 42 years old; in less than a year I will be dead. Of course I don't know that yet, and in a way, I am dead already.


Ning jätkub esialgu samas laadis:

Look at me, jerking off in the shower — this will be the high point of my day. It's all downhill from here.


Mingil hetkel hakkab aga filmi vedru maha käima. Takkajärgi ütleks, et film on mõeldud ilmselt juhmimale vaatajale... või siis sellisele, kes sedasorti küsimustele mõelnud pole. Minu jaoks nämmutati ja korrutati asju liialt ning tulemuseks sai film, mis jätab mulje, et nagu oleks tahetud teha miskit pretensioonikat (sotsiaalset) kunsti, kuid välja kukkus suhteliselt tavaline film, millest lihtrahvas saab siiski rääkida kui miskist «tõsisest filmist». Pretensioonikas, aga lohisev ning tõi sellisena kohe meelde «Magnolia» (1999). Päris paras paar!

Film on ilmselgelt ka menukas. Piisab kui võtta arvesse kasvõi filmile osaks saanud auhinnasadu. Näitlejad said oma auhinnad tõesti asja eest... ülejäänute omad on aga vaieldavad. Sedavõrd popil filmil on muidugi ka Wikipedia kirje, aga Wikiquote kirje on ilmselt siiski olulisem. Wõrgust leiab ka filmi käsikirja.

Taustaks: Rammstein «Amerika»

1 comment:

kivisildnik said...

häiriv nämmutamine on ameerika kõrgkultuurile üldiserlt omane, ükskõik kui kõrgelaubaline romaan ka ei oleks, kujundile järgneb suunav viide ja siis seletatakse kõik veel lollide jaoks üle,