6.5.05

Orson Welles – 90



© Time-Life Books

Täna möödus 90 aastat Orson Wellesi (1915-1985) sünnist. Usun, et vähegi filmiajalooga kursis olevale inimesele ei pea seletama, et kes on Orson Welles. Kuid mehe filmitöö pole põhjuseks, miks ma temast oma blogis kirjutan... ikka ulme ja ainult ulme!

Orson Welles lavastas 1938. aastal kuuldemängu H. G. Wellsi romaani «The War of the Worlds» põhjal ning see kuuldemäng, õigemini sellele järgnenud massihüsteeria ja paanika, ongi see millega Orson Welles end igaveseks ulmeannaalidesse paigutas. Teadupärast toimub kuuldemängu tegevus (erinevalt romaanist) ühendriikides (täpsemalt New Jerseys) ning vormistatud oli see otsekui reaalne reportaaž sündmuskohalt. Kuigi kuuldemängu jooksul öeldi korduvalt, et tegu on lavastusega, tekkis siiski tohutu paanika... sedavõrd tohutu, et rahvuskaart veel mitu nädalat hiljem inimesi mägedest otsis ja koju tulema keelitas. Pärastpoole kaevati Orson Welles ja CBS korduvalt kohtusse, kuid nad ei kaotanud ühtegi protsessi.

Ajaloolise tõe huvides tuleb märkida, et selle dramatiseeringu autoriks on siiski Howard Koch ning et Orson Welles oli «kõigest» lavastaja. Ma pole küll selle kuuldemängu teksti lugenud, kuid oletan, et paanika tekitas siiski kuuldemängu vorm... ehk siis see mida tegi eelkõige Orson Welles ise.

Taustaks: Delerium «Fragments Of Fear»

2 comments:

Anonymous said...

cinemaniast nägin et maailmade sõjast on järjekordne film tehtud. tom cruise'ga

http://www.imdb.com/title/tt0407304/

Ulmeguru said...

Jah, ma nägin selle treilerit kinos, siis kui «Constantine» vaatamisel oli...

Kardan, et USAs ongi see lugu populaarne just selle mälestusväärse kuuldemängu tõttu... tähendab, et populaarsem, kui see Wellsi romaan muidu oleks.