28.9.10

Trubetsky ja teised: lollikes(t)e ärakasutamine

Eile ilmus ajalehes «Õhtuleht» mu arvamuslugu «Trubetsky ja teised: lollikes(t)e ärakasutamine».

Kirjutan seda blogiposti alles täna kahel põhjusel: eile oli meil siin külas enamuse päevast elektrikatkestus (Eesti Energia plaanilised tööd) ning loo ilmumisest sain ma seetõttu teada alles õhtul ja siis oli mul blogimiseks kumm juba tühi.

Kas looja hakkab parteilasena kuidagi teistmoodi looma, muutub ta looming kuidagi? Tegu on ju enamjaolt äritehinguga ja kui loovisik on majanduslikult võimekas, siis võib ta parteistumise kaudu enesele üsna hea äraelamise võimaldada. Reeglina ei saa loovisik majanduslikus plaanis suurt midagi. Partei saab tuntud näo ning loovisik määritud maine.

Taustaks: Vennaskond «Jumal kaitse Vennaskonda»

14.9.10

Pildid blogipuul. Vol 3

Blogipuu vahetas omanikku, aga esialgu pole erilisi muutusi märgata... vaid paar korda on tulnud miskeid reklaame blokkida.

Keegi tark (või ka mittetark) inimene võiks ikkagi mulle populaarselt ära seletada, et miks osadel postitustel on blogipuus pildid ja osadel pole?

Olukord on üsna jabur: käesoleva blogi pildid lähevad umbes 50/50 blogipuusse üles, minu ulmeblogi pildid aga üldiselt mitte. Mõlemad on blogspoti blogid ja peaks ka muidu sarnased olema, sest ma kasutan kõigis oma blogides samasuguseid settinguid. Kõikse naljakam, et ulmeblogi videod lähevad küll piltidena arvesse.

Taustaks: The Pussybats «15x60»

13.9.10

Üks aus märul

See film on kui kinoomaniku ja märulisõbra unistus, sest filmis osalevad sellised kuulsad mehed nagu Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Mickey Rourke ja Dolph Lundgren, pluss pisut nooremad, kuid mitte vähemkuulsad Jet Li ja Jason Statham. Selline staaride paraad ühes filmis, et anna aga minna. Rääkimata muudest tuntud nägudest ja nimedest.

Ma ei tea, et kuidas filmi «Palgasõdurid» stsenaristil ja lavastajal Sylvester Stallone'il selle staarikarja ohjamine õnnestus, aga kui pingeid oligi, siis filmi need ei jõudnud. Olgem ausad – filmil ei saa olla viite või seitset või veel rohkemat peategelast ning selle tulemusena enamus kuulsusi lihtsalt jalutab kord või paar üle ekraani, ütleb oma repliigid ära ning ongi kõik. Vanad mehed juba ning mõnel veel ka poliitiku karjäär käsil.

Filmi sisust ma ei kirjuta, sest keda huvitab märulifilmi sisu – õige, mitte kedagi! Oluline on laipade, õhkulastud inventari ja mõlgitud liiklusvahendite hulk. Kinnitan, et nende näitajatega on kõik enam kui korras. Üldiselt on korras ka muheda lõõbi ja äärmise isasusega, et sedagi jagub. Tõsi, lõõpimist oleks võinud pisut rohkem ja teravamat olla, aga pole hullu.

Nõrgalt olid filmis esindatud peksmist ja tapmist saatvad vaimukused, aga üks stseen puusnoa ja korvpalliga ning seda saatev ütlus annab põhjuse saavutuste tabelis ka sellesse lahtrisse rammus linnuke teha. Märksa parem on olukord ebatavaliste relvade ja selleteemalise filosoofiaga. Noh, et kuidas sa ei heldi, kui neeger võtab suure püssi, mis koledat häält teeb ja laseb vastastesse verise sihi sisse. Seda ju märulifilmist oodatakse, ega see mingi PÖFF pole.

«The Expendables» (2010), mis Eesti kinodes kannab pealkirja «Palgasõdurid» on pigem selline vanakooli märul. Ei, film on moodaslt tehtud ning tempo on kaasaegne, aga mul tulid vaadates küll igasugused rambod ja kommandod ja kiskjad meelde. Eks osaliselt aitas nostalgialaksule kaasa ka näitlejate valik ja tegevuskohad, aga tundub, et see film on osa sellest uuemast vanakooli märulifilmide lainest. Ilmselt on tegijad aru saanud, et kõikjal laiutav poliitkorrektne ja arvutigraafikaga ületapetud märul pole see õige asi.

Õige märul on ikka vaid higised ja mudased mehed, tuunitud ja ebaökod sõiduriistad ning üks ülesanne ja kõik sellega kaasnev. Naised? Jah, paar tükki neid filmis on, aga eelkõige on nad auhind, keda tuleb aidata ja kelle kõrval mehed veel mehemad välja paistavad. Ja mehed on selles filmis ikka nii isased, et kui vaja siis poetavad ka mõne napi mehise pisara.

Iga filmi kallal saab iriseda ja igast filmist võib vigu leida. «Palgasõdurid» pole selles suhtes mingi erand. Kuigi märulifilmi sisu pole oluline, võinuks käsikiri siiski pisut originaalsem ja tihedam olla. Ajuti vajub tempo maha ja siis jääb ka tegevus soiku. Ka oleks võinud mõnda tegelast pisut rohkem avada, iseäranis kehtib see palgasõdurite kamba neegri ja selle psühhiaatrit külastava valge mehe kohta. Ma sain aru, et tegu oli otsekui ühe ja väga pikkade traditsioonidega kambaga, aga see valge ja see neeger ilmusid ekraanile praktiliselt ainult tapatöö ajaks. Mind see küll häiris.

Aga see kriitika on tegelikult selline gurmaani pahur porin lookas laua taga, sest film mulle meeldis. Kui kasutada filmikriitikute maailmas üldiselt käibivat kümnepalliskaalat, siis kaheksa tärni tuleb nagu naksti ära.

* * * * * * * *

Antud kirjatükk ilmus eelmisel nädalal ajalehe «Meie Maa» lisalehes «Nädalalõpp».

Kuna seda väljaannet wõrgus pole, siis kopeerisin loo ka siia blogisse.

Taustaks: B-Movie «The Soldier Stood Alone»

10.9.10

Värske Kolmeraudne

Vaatasin eile õhtul saadet «Kolmeraudne» ... või peaks ma siiski kirjutama «Värske Ekspress»..?



Saade algas nagu «Värske Ekspress», et seesama muusika, seesama stuudio, seesama saatejuht ja seesama ülesehitus ... pealkiri oli aga miskipärast «Kolmeraudne»!

Kui ma oleks vandenõuteooritele aldis isik, siis arvaks ma, et saate «Värske Ekspress» partneriks olnud nädalaleht hüppas miskil põhjusel viimasel hetkel alt ära ning hetk oli tõesti vist viimane, sest midagi ei jõutud enam ümber teha. Pisikese iluravina eemaldati pealkirjast ja ja stuudiost kõik nädalalehele viitav. Kohalikule wõrgukultuurile iseloomulikult unustati aga kodulehel asju muuta...



Kui rääkida aga konkreetselt saatest «Kolmeraudne», siis esimesena osalenud sotsist poliitik oli ikka ehe limukas: ta ei suutnud/tahtnud ühelegi Mihkel Raua enam kui konkreetsele küsimusele vähegi selget vastust anda. Ainult üks keerutamine ja hämamine!

Järgmine lõik oli isegi veelgi sümptomaatilisem: va homodebatt! Tunnistan ausalt, et ega ma Martin Helme igatsetud kristlik-konservatiivses ühiskonnas elada ei tahaks, aga siiski võttis punktivõidu Helme. Miks? Esiteks oli homopoiss lihtsalt küündimatu: ta kas ei saanud aru, või ei suvatsenud mõista, et homoagenda tõesti lõhub ühiskonda. Jah, iseküsimus, et mil määral ja kuidas seda destruktiivsust kahandada, aga absoluutselt eitada seda, sest tema võitlus on õige. Või mitte (tahta) aru saada, et kümme aastat ei ole ühiskonna seisukohalt mingi ajaühik. Olgu, homoaktivist pole sotsiaalküsimustes pädev, teine ja rüvedam asjaolu oli, et ta oli lihtsalt ebaviisakas. Kui Martin Helme esitas omi seisukohti, siis sai ka ilmselt homopoiss aru, et argumenteeritud vaidluses temast vastast pole ning siis läks käiku nurkaaetud inimlooma klassikaline relv ehk iroonilises muiges tukslev suunurk, mis pidi demonstreerima homoaktivisti moraalset üleolekut.

Marju Länik ja kolmas saatelõik? Noh, see oli selline lödi heietamine, kus ma kahjuks ei saanudki teada, et mis erialal see lauljanna oma cum laude'd sai. Ei tea, et kas Mihkel Raud oli juba väsinud, aga Marju Länikut kohtles ta märksa õrnemalt kui eelnevaid stuudiokülalisi. Ahjaaa, võibolla teistele pole see uudis, aga mina tuvastasin visuaalselt, et Marju Länik on oma põskedega kirurgil käinud.

Et kas oli ka hea saade? Noh, spetsiaalselt teleka ette ei roni, aga kui telekas käib, siis ilmselt vaatan. Mulle meeldib Mihkel Raud saatejuhina, sest ta on terav ja ta teab üldiselt, et mida ta räägib. Peamine pluss Mihkel Raua kasuks on aga tema keelekasutus, sest ta tõesti valdab eesti keelt. Iseäranis sümpaatne on näha, et kui tüübil keel komistab, või kui ta tunneb, et lause ei saanud nii täpne kui vaja, siis ta parandab end kohe kiirelt ja reegline saabki lause parem.

Taustaks: Atrocity «The Sun Always Shines On TV»

9.9.10

Keha kultus

Situatsioon järgmine: istume hommikul kalli kaasaga teleka ette hommikust sööma, klõpsan teleka käima, sealt tuleb hommikutelevisioon. Teades kalli kaasa suhtumist telekasse ja eriti mittefilmidesse, lohutan, et saad nüüd end tavalise eestlasega ühena tunda, et vaatad hommikutelevisiooni. Ise salamisi loodan, et ehk tuleb sealt midagi arukat, aga lootus pidi lollide lohutus olema...

Ja siis hakkab saatejuht (see poiss) jutumulli veeretama, et sügis ja... ma ei tea mida ma lootsin, aga puändiks tuleb, et kindlasti hakkavad kõik nüüd mõtlema, et kuhu trenni minna...

Jeebus, suvi läbi niikuinii orjati keha, küll grillides, küll suvetuuridel tšillides, aga et sügisel ja pimedal ajal kasvõi midagi vaimsemat teha, kus sa sellega. Meil on teadupärast isegi miski lugemisaasta veel käimas. Et soovitaks inimestel sügisel mõni raamat läbi lugeda...

Isegi kui teles kultuurist juttu tehakse, siis on isegi see kultuur selline füüsiline: ikka arhitektuur või sisekujundus või miski «sotsiaalse närviga» tegevuskunst.

Kui keegi arvab nüüd, et ma olen kuidagi sporditegemise vastu, siis arvab ta valesti. Seda keha ja aju vastasseisu pole mina välja mõelnud, aga vaadake, kui palju on kasvõi riigitelevisioonis sporti ning isegi lugemisaastaks ei suudetud riigitelevisiooni kirjandussaadet teha.

Taustaks: Punish Yoursel «Suck My TV»

4.9.10

Oh, kooliaeg!

Täna ilmus ajalehes «Meie Maa» mu arvamuslugu «Oh, kooliaeg!».

Pealegi, arusaam, et õnn ei ole ainult rahas ja asjades, tuleb hiljem. Paljudel seda arusaamist ei tulegi, sest raha ja asjad on ainus võimalus, kuidas nii mõnigi tühmim tegelane teiste omasuguste seas silma suudab paista.

Tänase loo juures oli lehes mul ka värskem pilt, aga kuna ma füüsiliselt pole seda lehenumbrit veel näinud, siis panin ikkagi selle eelmise aasta lõpul tehtu...

Taustaks: Diorama «Child Of Entertainment»

2.9.10

Saaks selguse majja...

Täna ilmus ajalehes «Meie Maa» mu arvamuslugu «Saaks selguse majja...».

Jah, meile siin saarel meeldiks, kui inimesed käiksid ja oma raha siia jätaksid. Kahjuks on aga need, kes siin arvestatavas koguses raha laristavad, selline inimrühm, kelle tahaks panna kuhugi kuulde- ja nägemisulatusest välja ja soovitavalt ka mineeritud okastraadi taha. Suurel osal sellistest pole inimolenditega sageli muud seost, kui et käivad kahel jalal ja on sulgedeta.

Taustaks: The Beauty Of Gemina «Suicide Landscape»