29.3.06

Vargus surma varjus

Tänane «Eesti Päevaleht» avaldas Raul Sulbi kirjutise «Suri ulmekirjanik Stanisław Lem, kes tundis vastutust tuleviku ees». Muidu asjalik ja vajalik tekst, aga kahjuks on seal liialt palju kokkulangevusi minu esmaspäevase uudisega «Suri Stanisław Lem» portaalis ULME.EE.

Et mitte olla üldsõnaline, siis toon antud kohad ka tsitaatidena välja. Esimesed kolm on minult...
Väärib mainimist, et Stanisław Lemi autorikogu sisaldas lisaks juttudele sageli ka kuuldemängude tekste, telestsenaariumite käsikirju ning arvustusi ja saatesõnu fiktiivsetele raamatutele.
Samas tuleb tunnistada, et filosoofilise traktaadi ja ilukirjanduse vaheline piir on Stanisław Lemi loomingus alati hämar olnud.
Eesti Raadios on ette loetud Stanisław Lemi jutte ning lavastatud ka vähemasti üks kuuldemäng.
... nüüd aga vastavad kirjakohad Sulbi loost...
Väärib mainimist, et Stanisław Lemi autorikogud sisaldasid lisaks juttudele sageli ka retsensioone ja saatesõnu fiktiivsetele raamatutele.
Samas tuleb tunnistada, et filosoofilise traktaadi ja ilukirjanduse vaheline piir on Stanisław Lemi loomingus alati olnud hämar.
Eesti Raadios on Stanisław Lemi jutte ette loetud ning lavastatud ka vähemasti üks kuuldemäng.
Edasine seletamine on ilmselt liiast...

Taustaks: Leæther Strip «Lies to Tell (Lights Of Euphoria Remix)»

7 comments:

kivisildnik said...

huvitav, kas tal läks teise lõigu lõpus sõnajärjekord segi või püüdis ajakirjanik ennast väljendada

Anonymous said...

Äkki ta ei tunne S.Lemi ja tema loomingut nii hästi kui Ulmeguru, aga tahtis kangesti artikli kirjutada (no, vb on näpud põhjas või midagi - mingit raha sealt ju ikka saab, on ju) ning siis susis vaikselt Ulmeguru pealt maha=D

Anonymous said...

Skandaalne värk! Muusikaline valik on totaalselt õigustatud.

Veidi Roheline said...

Miks ta üldse Lemist kirjutab. Mulle on küll mitmest kohast kõrva jäänud, et Sulbi enam ulmest ei huvitu ning pühendub edaspidi õilsamate kirjanduspõldude harimisele.

Morgie said...

küsi ta käest
raha

Anonymous said...

Võib-olla olen eesti ulmemaastikust liiga kaugele jäänud (mitte et ma seal mingi tegija olnud oleksingi:)), aga...Kas herr Sulbi mitte herr Kallase kauaaegne "relvavend" ulmepõllul pole olnud, ulmeühing ja asjad. Miks mitte vanalt tuttavalt otse küsida ja otse suhelda - pole ju tegu suvalise tundmatu inimesega tänavalt, kellega kontakti ei saaks?

Ulmeguru said...

Praeguseks hetkeks on tegu enam kui tundmatu inimesega teisest Eesti otsast.

Pealegi küsis üks ulmekirjanik Sulbilt selle juhtumi kohta... Sulbi olevat lubanud kirjaliku seletuse saata... siiani saadab.

See plagiaat on kodanik Sulbi moraalse allakäigu järjekordne avaldus... ega ta esimest korda sellistes küsimustes väärata.